Mikuláš Klimčák bol ocenený za umelecký prínos v sakrálnom umení

Obrázok k článku

Prešovský arcibiskup – metropolita Ján Babjak akademickému maliarovi Mikulášovi Klimčákovi udelil Medailu bl. Pavla Petra Gojdiča OSBM. Ocenil tak jeho veľký umelecký prínos pre Prešovské arcibiskupstvo, ako aj šírenie sakrálneho byzantského umenia v spoločnosti. Vyznamenanie v podobe medaily a dekrétu vladyka Ján udeľuje od minulého roka osobnostiam a inštitúciám, ktoré sa rôznym spôsobom výrazne pričinili o rozvoj Gréckokatolíckej cirkvi.

Mikuláš Klimčák sa narodil 16. novembra 1921 v Humennom. Patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia. Je známy aj za hranicami našej krajiny. Žije a pôsobí v Bratislave. Celý svoj život zasvätil predovšetkým sakrálnemu umeniu, ktoré oslovuje a privádza k myšlienke na Boha mnohých ľudí. Je mu obzvlášť blízka misia sv. Cyrila a Metoda. Jeho dielo vychádza z byzantskej ikonografie, ktorá mu je ako gréckokatolíkovi veľmi blízka.

Dielo Mikuláša Klimčáka dodáva duchovnú atmosféru viacerým gréckokatolíckym chrámom. Napríklad je autorom vnútornej ikonopisnej maľby v Bazilike minor v Ľutine, autorom oltára, ikonostasu a vnútornej maľby v chráme v Bačkove, exteriérovej krížovej cesty a vnútornej chrámovej maľby v Humennom, vitrážnych okien v chráme v Ľubici, či bohostánku v Kružlove. Jeho diela, ikony, gobelíny a vitráže sa nachádzajú aj v iných gréckokatolíckych, ale aj v rímskokatolíckych chrámoch, na Gréckokatolíckom arcibiskupskom úrade v Prešove, tiež na Hrade v Bratislave, či v budove NR SR.

Aj keď sa svojím vekom blíži k deväťdesiatke, je stále umelecky činný. V týchto dňoch niektoré jeho diela vystavujú v Piešťanoch a v Novom Meste nad Váhom.

Agentúru SITA informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Majstrovské diela umenia 20. storočia zo zbierok SNG

Koncepcia reprezentatívneho výberu diel vychádza zo zámeru predstaviť najvýznamnejšie obsahové, formálne a významové okruhy, tendencie a štýlové metamorfózy v časovom slede jednotlivých desaťročí: od prežívania estetiky akademizmu, luminizmu, secesiou poznačeného symbolizmu, cez vznik a konštituovanie monumentalizačného úsilia národnej moderny, jej rozvoj a obohatenie o avantgardné impulzy v 30. rokoch, prínos výtvarnej generácie obdobia vojny vyznievajúci ešte v 50. rokoch, progresívne neoavantgardné úsilia 60. rokov, viac-menej alternatívne podoby výtvarného umenia obdobia totality, tzv. novej maľby a sochy 80. rokov ako i multimediálne snahy záveru 20. storočia.

Majstrovské diela umenia 20. storočia zo zbierok SNG

Koncepcia reprezentatívneho výberu diel vychádza zo zámeru predstaviť najvýznamnejšie obsahové, formálne a významové okruhy, tendencie a štýlové metamorfózy v časovom slede jednotlivých desaťročí: od prežívania estetiky akademizmu, luminizmu, secesiou poznačeného symbolizmu, cez vznik a konštituovanie monumentalizačného úsilia národnej moderny…

Výstava Majstra Pavla v SNM už len dva dni

BRATISLAVA 18. septembra 2004 (SITA) – Pri príležitosti ukončenia výstavy Majster Pavol z Levoče (21.9.) v Historickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade budú expozície otvorené mimoriadne aj v pondelok. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová z tlačového oddelenia SNM, otvorené budú expozície na Hrade a taktiež aj v budove Prírodovedného múzea SNM na Vajanského nábreží od 9:00 do 17:00. Výstava kópií najvýznamnejších diel Majstra Pavla na druhom poschodí Hradu bratislavské publikum veľmi zaujala. Pre vysokú návštevnosť ju predĺžili o tri týždne.

Za prínos slovenskému umeniu udelia Ceny Martina Benku

Ivana Sláviková, Zuzana Ludiková a Eva Kotláriková získajú 21. septembra 2010 ceny Martina Benku za rok 2009. Laureátom ju udelí v rámci spomienkovej slávnosti pri príležitosti 122. výročia narodenia národného umelca Martina Benku Rada Fondu výtvarných umení v Múzeu Martina Benku v Martine. Každoročne fond ceny odovzdáva na základe odporúčania Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku, ktorá pôsobí pri Fonde výtvarných umení. Robí tak v súlade s testamentom Martina Benku. Ceny majú prispieť k rozvoju a propagácii slovenského výtvarného umenia, najmä so zreteľom na životné dielo a pamiatku výtvarníka. Agentúru SITA o tom informovala tajomníčka Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku Katarína Ilavská.

Rudolf Fila – maliar

Rudolf Fila sa narodil 19. júla 1932 v Příbrami na Morave. Absolvoval Školu umeleckého priemyslu v Brne (1950–1952) a Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (1952–1958). V roku 1959 bol zamestnaný v Ústredí umeleckých remesiel v Bratislave, v rokoch 1960–1990 učil na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave, v rokoch 1990–1992 viedol ateliér voľnej maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.