Mestskú zvonicu sprístupnia poslednýkrát pred rekonštrukciou

Obrázok k článku od zora.

Svetový deň cestovného ruchu v Brezne oslávia výstavou tradičného odevu na Horehroní, putovaním po meste v sprievode rytiera, ale aj poslednou verejnou návštevou mestskej zvonice pred jej rekonštrukciou. Podujatia Svetového dňa cestovného ruchu v Brezne sa začínajú dnes, v piatok 27. septembra, o 15:00 v Horehronskom múzeu, v jednej z najkrajších stavieb v meste – v radnici.

 

V múzeu pripravili pre návštevníkov prehliadku výstavy s lektorom, po ktorej sa v rytierskom sprievode presunú na unikátne breznianske obdĺžnikové námestie. „Dominantou a symbolom mesta je mestská veža, po brezniansky “zvonica”. Vedenie mesta plánuje jej rekonštrukciu, a preto sme sa v rámci Svetového dňa cestovného ruchu rozhodli otvoriť jej brány pre verejnosť poslednýkrát pred začiatkom prác,“ priblížila Petra Ridzoňová Hlásniková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Horehronie.

 

V meštianskom dome č.13 sa o 17:00 predstavia Horehronskí čipkári, uvedú inscenované obrazovo-hudobné pásmo o jednom zo spôsobov obživy spojeným s putovaním po Európe. „Počas celého dňa bude vstup do expozícií múzea zadarmo,“ dodáva Ivica Krištofová z Horehronského múzea.

 

Organizátori podujatia pripravili tiež limitovanú edíciu reprodukcií historických pohľadníc, ktoré si záujemcovia môžu kúpiť priamo na mieste a neskôr v Turisticko-informačnej kancelárii v Brezne. „Našou snahou je prilákať do Brezna čo najviac turistov. Aj v našom meste im máme čo ponúknuť, zaujímavé kultúrne pamiatky, na ktoré sme my, Brezňania, hrdí,“ uzavrel primátor mesta Tomáš Abel.

 

27. september za Svetový deň cestovného ruchu ustanovilo Valné zhromaždenie Svetovej organizácie cestovného ruchu v Španielsku na svojom III. zasadnutí v roku 1979. Horehronské múzeum v Brezne pripravuje k tomuto dňu podujatia už niekoľko rokov. Tentokrát spojilo sily s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Horehronie a pridalo sa aj mesto.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovensko-poľský seminár o rozvoji cestovného ruchu

STARÁ ĽUBOVŇA 19. mája (SITA) – Trojdňový poľsko-slovenský seminár Historické a kultúrne dedičstvo ako kapitál rozvoja cestovného ruchu v prihraničných regiónoch sa začne v piatok v Ľubovnianskych kúpeľoch pri Novej Ľubovni. „Cieľom seminára je nielen zhodnotiť doterajšiu spoluprácu kultúrnych inštitúcií so subjektmi cestovného ruchu, ale aj nájsť nové možnosti pre ďalší rozvoj,“ uviedla pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Vieme, že keď k nám príde viac turistov, máme z toho aj finančný efekt a peniaze môžeme vložiť i do vydania publikácií, či do odbornej činnosti, doplnila M. Pavelčíková. Kultúrne a historické pamiatky sú podľa nej v cestovnom ruchu ešte stále málo využívané.

Odpovede