Mestské múzeum Bratislava oslavuje 140. narodeniny

Najstaršie nepretržite fungujúce múzeum na Slovensku sa dožíva už 140 rokov. Múzeum mesta Bratislavy (MMB), aký je jeho nový názov, funguje už od roku 1868. Oslavy výročia vzniku vyvrcholia počas Dňa otvorených dverí samosprávy hlavného mesta Bratislava pre všetkých na konci apríla. Na dnešnej tlačovej besede o tom informovala vedúca oddelenia propagácie MMB Beáta Husová. Na jeseň tiež pripravujú publikáciu o múzeu, ktorá by nemala byť odborná, ale pre širokú verejnosť.

Počas Dňa otvorených dverí od piatku 25. až do nedele 27. apríla pripravuje vedenie múzea program Apponyi otvorí bránu – Fúzia histórie a dneška možná. Počas sobotňajšieho večera symbolicky zatvoria brány Starej radnice, ktorá sa chystá na druhú etapu rekonštrukcie a v nedeľu zase slávnostne otvoria vynovený Apponyiho palác. Organizátori by chceli preniesť interiér revitalizovaného paláca na Hlavné námestie pomocou techniky. Na tento víkend v apríli plánujú ešte ďalšie podujatia – Mesto ako na dlani na Michalskej veži a Móda z obrazov v Apponyiho paláci, na ktoré už teraz pripravujú kópie dobových odevov z historických obrazov šľachticov, a Kino Čas, kde budú nonstop premietať filmy.

Apponyiho palác bude mať najkrajšie verejne prístupné interiéry v Bratislave, povedal riaditeľ múzea Peter Hyross. Na prízemí a v suteréne bude Múzeum vinohradníctva, kde dokumentujú výrobu vína a pestovanie hrozna, dejiny vinohradníctva aj výrobu šumivých vín. Pre návštevníkov pripravili aj degustácie. Na prvom a druhom poschodí sú zrekonštruované priestory Múzea historických interiérov, ktoré pôvodne zaberalo iba nižšie podlažie. Na prvom poschodí sa zachovalo pôvodné drevené obloženie stien a organizátori ho zariadili ako reprezentačné piano nobile, šľachtický interiér z konca 18. storočia. Druhé poschodie predstavuje ukážky zariadenia bratislavského meštiackeho interiéru z konca 18. a začiatku 19. storočia. Na tomto podlaží objavili a odkryli pôvodné nástenné maľby.

Tento rok bude vedenie múzea ďalej pokračovať v rekonštrukcii objektov aj expozícií, ktorá sa začala pred štyrmi rokmi. Na konci apríla vstúpi do druhej fázy rekonštrukcie Stará radnica, ktorú zatvoria. Vedenie MMB bude dočasne sídliť na Židovskej. Už zrekonštruovali Devín, kde vybudovali aj stálu expozíciu, Múzeum farmácie, Gerulatu a Múzeum Johanna Nepomuka Hummela. Pre verejnosť sprístupnili vyhliadkovú vežu Starej radnice.

Prvým objektom múzea boli priestory v Starej radnici, kde je Múzeum dejín mesta, neskôr pribudol Apponyiho palác a zatiaľ poslednými sú národná kultúrna pamiatka Hrad Devín, národná kultúrna pamiatka Rímsky vojenský tábor Antická Gerulata Rusovce a Múzeum Arthura Fleischmanna na Bielej. Ďalšie priestory má MMB v Michalskej veži, kde je Múzeum zbraní, Múzeum farmácie v lekárni u Červeného raka na Michalskej, Múzeum hodín v dome U dobrého pastiera na Židovskej, Múzeum Johanna Nepomuka Hummela na Klobučníckej a zachovaný byt Janka Jesenského na Somolického. V roku 1998 v spolupráci s Bioscopom prevádzkuje Filmový klub Múzeum.

Na začiatku tvorili zbierky dary a pozostalosti nadšencov a významných osobností mesta, na údržbu múzea v prvých rokoch existencie potrebovali od 100 do 300 korún, povedala zástupkyňa riaditeľa MMB Marta Janovíčková. V roku 2002 dostalo múzeum od magistrátu dva milióny korún a každý rok potom ďalší milión. Múzeum nikdy nemalo svoju účelovú budovu, ktorú sa teraz chystá vytvoriť v areáli bývalého učilišťa na Ivánskej ceste, magistrát tento projekt vyjde na 30 miliónov slovenských korún.

Múzeum mesta Bratislavy má 106 114 zbierkových predmetov, za posledných 10 rokov pribudlo 14 743 akvizícií, zrekonštruovalo sa 12 022 predmetov, ktoré sú v múzeách na Slovensku, ale aj v zahraničí. MMB pripravilo 177 domácich a zahraničných výstav, 121 podujatí pre verejnosť, 105 odborných prednášok a 28 vzdelávacích programov pre školy a umelecké scény.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.

Najakútnejší problém Múzea mesta Bratislavy

Najväčším problémom, s ktorým sa už dlhší čas borí Múzeum mesta Bratislavy, je zatápanie depozitu nábytku v bratislavskej Dúbravke. Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ múzea Peter Hyross. “Najakútnejší problém, čo sa uloženia zbierkových predmetov týka, rieši múzeum v Dúbravčiciach. Tam má dve haly s historickým nábytkom, pričom do jednej z nich veľmi intenzívne zateká,” povedal Hyross. Múzeum podľa neho v rámci svojich “skromných finančných možností” tmelilo a odstránilo najhoršie a najakútnejšie nedostatky. Do akej miery sa múzeu podarilo problém aspoň čiastočne vyriešiť, sa podľa Hyrossa ukáže až po roztopení snehu.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.