Mesto Žiar nad Hronom sa stalo vlastníkom kaštieľa, čaká ho rekonštrukcia

Obrázok k článku od zora.

Mesto Žiar nad Hronom sa po podpise zmluvy primátorom Petrom Antalom stalo oficiálne vlastníkom kaštieľa. Kúpu budovy renesančno-barokového kaštieľa, prístavby a pozemkov na úver za sumu 2,8 milióna eur schválili poslanci na augustovom zasadnutí. Ako uvádza internetová stránka mesta, nový majetok chce mesto využiť ako sídlo základnej umeleckej školy, viacerých kultúrnych inštitúcií, ale aj ako reprezentačné a pracovné priestory.

 

Samospráva plánuje z kaštieľa urobiť miesto pre stretávanie sa rôznych skupín obyvateľov. „Chceli by sme sem premiestniť základnú umeleckú školu, Galériu Júliusa Považana, ktorá je dnes, vzhľadom na hodnotu obrazov, v nedôstojných priestoroch, Izbu Štefana Moysesa a Archeologické múzeum, ktorého časť dnes máme v priestoroch Mestského kultúrneho centra. Nie všetky artefakty sú tam však vystavené práve z priestorových dôvodov,“ priblížil primátor. Do kaštieľa sa majú presunúť aj reprezentačné priestory mestského zastupiteľstva, obradná miestnosť, priestory primátora mesta a tiež časť pracovníkov mestského úradu, ktorí budú pracovať priamo v kaštieli.

 

V kaštieli vidí primátor aj priestor na vytvorenie komunitného centra rôznych skupín obyvateľov, ktoré sú dnes roztrúsené po celom meste. „V súčasnosti tiež pociťujeme výraznú potrebu zriadenia mestského domova dôchodcov, pretože ten, ktorý tu máme a zriaďuje ho VÚC, už kapacitne nepostačuje a je niekoľko desiatok ľudí, ktorí čakajú na umiestnenie do tohto zariadenia,“ spresnil Antal s tým, že priestory pre tento účel by boli v prístavbe kaštieľa, kde sa dnes nachádza súkromná stredná škola. Tá má v súčasnosti približne 60 študentov v štyroch triedach. „Na začiatku školského roka sme to nechceli meniť, a tak momentálne zostáva škola v priestoroch prístavby. Celý rok však budeme uvažovať nad tým, ako ďalej so školou a kde im vieme vytvoriť adekvátne priestory a podmienky,“ dodal primátor.

 

V budúcnosti má byť kaštieľ aj lákadlom pre turistov. „Spojením kaštieľa s parkom dostávame do rúk veľkú výhodu pre turistický ruch, lebo je to jedna z mála vecí, ktorú vie Žiar z hľadiska turizmu, okrem Šášovského hradu, ponúknuť,“ podotkol Antal s tým, že budova je dnes okamžite obývateľná a je možné sa do nej hneď nasťahovať. „Nejde o ruinu. Potrebné je urobiť iba fasádu a menšie opravy omietky. Sú tam funkčné všetky siete, je tam vybudované plynové kúrenie a kaštieľ má novú strechu. Pravdaže, budeme hľadať čím skôr zdroje na to, aby sme dokázali robiť postupnú rekonštrukciu. Chceme začať fasádou, aby kaštieľ bol v krátkom čase dominantou nášho mesta. Nasvietime ho a budeme rekonštruovať aj kaplnku, v ktorej by sme chceli organizovať menšie komorné koncerty. Postupne budeme dávať do poriadku aj jednotlivé miestnosti,“ dodal na záver Peter Antal s tým, že bývalý vlastník kúpil do kaštieľa aj cenné repliky starožitností, ktoré mestu daroval.

 

Renesančno-barokový kaštieľ dal okolo roku 1631 postaviť arcibiskup Peter Pázmáň. V rokoch 1782 až 1794 bol reštaurovaný a v rokoch 1850 až 1869 nadstavovaný. Kaštieľ dlho slúžil ako letné sídlo banskobystrických biskupov. Od roku 1851 tu pôsobil a v roku 1869 aj zomrel Štefan Moyses. V kaštieli sa realizovali po roku 1950 účelové interiérové úpravy. V súčasnosti kaštieľ využíva Súkromná obchodná akadémia. V bezprostrednej blízkosti kaštieľa sa nachádza rozľahlý starobylý park, v ktorom dominujú stáročné lipy. V parku neďaleko kaštieľa sa nachádza pomník Štefana Moysesa.

 

foto zdroj: Wikipédia

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články