Mesto Vysoké Tatry plánuje zrekonštruovať historickú Vilu Iskra

Obrázok k článku

Mesto Vysoké Tatry by chcelo zrekonštruovať svoju ďalšiu historickú budovu, národnú kultúrnu pamiatku Vila Iskra v Novom Smokovci. V budove z roku 1907 sa v súčasnosti nachádza materská škola, denné centrum pre dôchodcov a služobný byt pre učiteľku materskej školy, jej veľká časť však využitá nie je. Podľa Jozefa Gála, vedúceho oddelenia investičnej činnosti, opráv a údržby mesta, by rekonštrukcia budovy mohla stáť okolo jedného milióna eur. Mesto síce získalo dotáciu od Vlády SR vo výške 150-tisíc eur z rozpočtu na záchranu a obnovu kultúrnych pamiatok, radnica však ďalšie zdroje na zastrešenie tejto veľkej investície zatiaľ nemá.


V zlom stave sú podľa samosprávy najmä pivničné priestory budovy, kde sa v minulosti nachádzala kuchyňa i práčovňa, ako aj podkrovné priestory, v ktorých bolo šesť izieb pre služobníctvo. Po víchrici v roku 2004 bola na budove opravená strecha a čiastočne aj nosná konštrukcia, ktorá je v súčasnosti v dobrom technickom stave. Kompletnou modernizáciou prešla po havárii kotla na vykurovanie v roku 2005 aj kotolňa. Mesto bude musieť začať prípravou projektovej dokumentácie, ktorá sa z minulosti nezachovala, jej príprava zaberie podľa Gála zhruba pol roka. Samotná rekonštrukcia by mala byť realizovaná pod dohľadom pamiatkarov, stavbári to podľa jeho slov nebudú mať ľahké s fasádou budovy a vitrážovými oknami, ktoré by mali ostať zachované. „Momentálne sa pracuje na zameriavaní existujúceho stavu, zhotovuje sa pôdorys jednotlivých podlaží a zisťuje sa stav základov,“ priblížil šéf investičného oddelenia. Podľa jeho slov je už aktuálne spracovaný energetický audit.


Tatranci zatiaľ nevedia, odkiaľ zoženú financie na rekonštrukciu pamiatky. Keďže nejde o komerčnú budovu, podľa Gála neprichádza do úvahy ani úver. Samospráva to chce vyskúšať cestou eurofondov, prípadne iných možností na dotácie. Ak by sa prostriedky našli, išlo by o rekonštrukciu už štvrtej historickej budovy vo vlastníctve mesta. V Starom Smokovci už boli takto upravené Vila Alica, Vila Flóra a Vila Ilona. Budova Vily Iskra by mala mať aj po rekonštrukcii rovnaké využitie, ostala by v nej teda škôlka, denné centrum pre seniorov i služobný byt, ostatné priestory by mohli poslúžiť cestovnému ruchu, priblížil Gál.


Vilu Iskra postavili v roku 1907 ako letovisko pre v tom čase známu spisovateľku grófku Júliu Telekiovú (1864-1937). Jej manžel Alexander vytvoril v záhrade alpinárium, vôbec prvé svojho druhu vo Vysokých Tatrách a zrejme aj v Uhorsku. V roku 1920 prešla budova do vlastníctva Banky Československých légií v Prahe, po roku 1945 v nej bola zotavovňa ROH a od roku 1952 v nej sídli materská škola.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články