Mesto Veľký Šariš si v tomto roku pripomína 800. výročie prvej písomnej zmienky

Obrázok k článku

Okrúhle 800. výročie prvej písomnej zmienky si v tomto roku pripomína mesto Veľký Šariš. Radnica v rámci osláv zorganizuje viacero akcií, ktoré sa budú niesť pod spoločným logom. Jedným z prvých takýchto podujatí boli Šarišské fašiangy v nedeľu 26. februára. 

 

Pri koncipovaní loga osláv, ktoré vytvorila reklamná spoločnosť, sa v meste opierali o viaceré historické zdroje. Logo obsahuje okrem súčasného názvu mesta aj jeho historickú podobu „Sarus“, ktoré je čerpané zo zachovaného starolatinského textu prvého písomného záznamu o Veľkom Šariši z roku 1217, evidovaného vo Varadinskom registri na území dnešného Rumunska. Logo obsahuje aj roky 1217 a 2017, pripomínajúce rok prvej písomnej zmienky i rok osláv. Grafickej časti dominuje silueta Šarišského hradu, pod ktorým je mesto s kostolom, ale i bytovkami a fabrikou. Túto grafickú podobu uverejnil denník Šariš 4. júla 1931 od neznámeho autora.  „Maximálne vystihuje Šariš. Jednak jeho históriu a aj to, že vývoj ide dopredu. Tak sme sa zhodli na tom, že toto logo bude najviac výstižné,“ povedal pre agentúru SITA primátor mesta Fratišek Bartko.

 

Dodal, že oslavy okrúhleho výročia chcú v meste poňať nie veľkolepými podujatiami, ale venovať im celý rok. Novým podujatím sú pritom Šarišské fašiangy, ktoré sa uskutočnili v nedeľu 26. februára na Námestí sv. Jakuba. Okrem ochutnávky zabíjačkových špecialít a občerstvenia sa o kultúrny program postarali skupiny Starišan, Šarišské gavalier a dedinská folklórna skupina Záborský. V ďalších mesiacoch sa budú konať tradičné akcie ako je bežecké podujatie pivovarsko-hradná sedemtisícovka, Deň detí, Deň otvorených dverí pivovaru Šariš, ale i Veľkošarišský odpust. Vyvrcholením pripomienky jubilejného roku by v septembri mali byť dvojdňové centrálne oslavy. Najskôr 8. septembra sa uskutoční Šarišský jarmok, ktorého súčasťou bude slávnostné zasadnutie zastupiteľstva. „Na ňom chceme odovzdať ceny významným a zaslúžilým Šarišanom,“ informoval primátor. O deň neskôr sa na hrade Šariš uskutočnia tradičné Šarišské hradné hry so sprievodom. Na oslavách sa počíta aj s účasťou zástupcov partnerských miest z Maďarska, Poľska a Ukrajiny.

 

Okrem podujatí chce radnica pomocou eurofondov skrášliť pri príležitosti osláv viaceré historicky dôležité objekty. Získať chce takto napríklad prostriedky na zateplenie budovy mestského úradu, kde plánuje následne umiestniť pamätnú tabuľu rodáka spod Šarišského hradu Štefana Romera, ktorý v roku 1832 uviedol na trh škrtacie zápalky. Pokračovať by sa malo v opravách na Šarišskom hrade, kde chcú v tomto roku dokončiť hradnú baštu, čím by mal byť kompletne dokončený horný hrad aj s vyhliadkovou vežou. Radnica sa tiež uchádza o financie z ministerstva kultúry na obnovu „Mlinskej džurky“, najstaršieho zachovaného parného rušňa na Slovensku z roku 1882 situovaného v areáli železničnej stanice. Podali tiež žiadosť na obnovu vojenského cintorína z 1. svetovej vojny. V múzeu, ktoré sa nedávno presťahovalo do pôvodných priestorov knižnice, zase pripravujú historickú expozíciu k 800. výročiu prvej písomnej zmienky.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články