Mesto Trnava má súhlas na výrub vyše dvoch stoviek drevín pod hradbami

Obrázok k článku

Výrub stromov pod historickými hradbami na Hlbokej ulici v Trnave nemusí spôsobiť narušenie stability svahu, ak nepríde k odstráneniu ich koreňov a narušeniu celistvosti reliéfu. Vyplýva to zo statického posudku, ktorý má radnica k dispozícii. Odborníci však zároveň konštatujú, že svahu chýba rezerva stability. Výrub stromov pod hradbami začal v januári, po petícii časti obyvateľov dal primátor Peter Bročka ďalšie rúbanie pozastaviť.

 

,,Samozrejme, výruby musia byť robené citlivo a nesmú byť odstraňované korene stromov. Zároveň nám statický posudok odporúča do budúcnosti nahradiť vyrúbanú zeleň iným druhom zelene, aby bránila erózii, ktorá by mohla nastať, ak by svah zostal úplne odkrytý,“ vysvetľoval statický posudok Tomáš Guniš z Mestského úradu v Trnave. Dodal, že korene vyrúbaných stromov vo svahu zostávajú a ráta sa tu aj s výsadbou vhodnej zelene. Trnavská radnica začala s výrubom 211 stromov v blízkosti hradieb, väčšinou agátov, v januári tohto roku. Dôvodom bola podľa primátora Petra Bročku okrem nevhodného druhového zloženia stromov a ich zdravotného stavu aj pripravovaná rekonštrukcia a následné zviditeľnenie hradieb. Proti výrubu skupina aktivistov spustila petíciu, Bročka dal preto pokyn na zastavenie výrubu až do vyriešenia výhrad organizátorov petičnej akcie. Petíciu do dnešného dňa nedostal, podľa Evy Olachovej z petičného výboru zber podpisov ešte pokračuje. Koľko podpisov pod petíciou je, nespresnila. Súčasťou hradieb na svahu je aj niekoľko domov, ich vlastníci mali obavu o narušenie statiky po odstránení drevín.

 

Mesto Trnava má súhlas na výrub vyše dvoch stoviek drevín, väčšinou agátov pod hradbami na Hlbokej ulici, nahradiť ich má rovnakým počtom stromov na druhej strane ulice, ktorou vedie štvorprúdová cesta. Náhradná výsadba sa tu má rozbehnúť už v najbližších dňoch.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články