Mesto tento rok investuje do opravy kostolov

Mesto Nitra podporí v tomto roku investičné akcie rímskokatolíckej cirkvi sumou 142 750 €. Ďalších 16 600 € dostane evanjelická cirkev. Väčšina z peňazí pôjde na obnovu kostolov. Po 16 600 € prispeje mesto na obnovu kostolov v Janíkovciach, v Mlynárciach a na sídlisku Čermáň. Obnovu kostolov na Zobore a na sídlisku Chrenová podporí rovnakou čiastkou 6 640 €, na kostol v Párovských Hájoch pôjde 3 320 € a na kostol v mestskej časti Kynek 13 280 €. Najviac financií pohltí rekonštrukcia kostola v Dolných Krškanoch, a to 36 510 €. Na rekonštrukciu vnútorného osvetlenia v Piaristickom kostole svätého Ladislava, kde bývajú často koncerty, poskytne samospráva 9 960 € a ďalších 16 600 € na riešenie vlhkosti na Biskupstve Nitra. Informácie poskytol Andrej Jančovič z referátu spolupráce s verejnosťou na nitrianskom magistráte.

Mesto zároveň podporuje cirkevné základné školy, koncom minulého roka ich dofinancovalo na základe žiadosti diecézneho školského úradu na úroveň mestských škôl. Spolu 70 371,11 € išlo na prevádzku Základnej školy svätého Gorazda, Základnej školy svätého Marka a Základnej školy svätého Svorada a Benedikta.

„Spoluprácu medzi mestom Nitra a cirkvou hodnotíme pozitívne a chceme ju ešte viac prehlbovať,“ uviedol primátor Jozef Dvonč.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zmluva o spolupráci medzi Mestom Nitra, biskupstvom, krajom a archeológmi

Zmluvu o partnerstve a spolupráci podpísalo počas Cyrilo-metodských slávností (2. – 6. júla 2008) Mesto Nitra, Biskupstvo Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Archeologický ústav SAV v Nitre. Cieľom je zakotviť spoluprácu pri zvyšovaní atraktivity mesta pre cestovný ruch ako aj pri rekonštrukcii a sprístupňovaní historických a kultúrnych pamiatok. “Pokiaľ nepríde k partnerstvám a spájaniu sa, nemáme šancu na veľké investície do budúcnosti,” povedal primátor Jozef Dvonč.