Mesto Skalica si pripomína 800. výročie prvej písomnej zmienky

Obrázok k článku

Mesto Skalica si 800. výročie prvej písomnej zmienky pripomína sériou dvanástich podujatí nazvaných Putovanie skalickou históriou. Venované budú vinohradníctvu, skalickým kulinárskym špecialitám, svadobným tradíciám, ale napríklad aj športu alebo osobnostiam mesta. Ich obsahom budú zaujímavé informácie z minulosti slobodného kráľovského mesta, videoprojekcie, ale aj tanec a spev. Prvá písomná zmienka o Skalici pochádza z roku 1217, originál listiny sa však nezachoval.
Skalica (vtedy Zakolcha) bola prvýkrát spomenutá v listine uhorského kráľa Ondreja II., ktorý daroval skalické územie dvom synom nitrianskeho župana Tomáša. Ich otec dostal toto územie už predtým, kráľ darovanie svojou listinou len obnovil. Skalica sa po stáročia tešila priazni uhorských vládcov, v roku 1372 získala výsady slobodného kráľovského mesta.

 


Prvé zo série podujatí k okrúhlemu výročiu má už Skalica za sebou, venované bolo jej najstaršej histórii. Témy jednotlivých podujatí sa budú každý mesiac striedať tak, aby boli zaujímavé pre všetky skupiny obyvateľov aj návštevníkov mesta na západe Slovenska.
V súčasnosti je Skalica okresným mestom, ktoré sa v značnej miere orientuje na cestovný ruch. Má atraktívne centrum, počas sezóny láka turistov aj na plavby po Baťovom kanáli, ale veľkým lákadlom sa stal aj známy koláč – Skalický trdelník.

 

zdroj: wikipedia

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články