Mesto Sabinov v rámci cezhraničného projektu za vyše 2,75 milióna eur obnoví mestské hradby

Obrázok k článku od zora.

Mesto Sabinov sa pustí do obnovy zaniknutých častí pôvodného mestského opevnenia. Jeho rekonštrukcia je súčasťou spoločného projektu vo výške viac ako 2,75 milióna eur s poľským mestom a gminou Muszyna. Projekt pod názvom Muszyna – Sabinov: Posilňujeme spoločné kultúrne dedičstvo poľsko-slovenského pohraničia získal podporu v rámci programu Interreg poľsko-slovenská spolupráca. „Projekt je zameraný na vytvorenie podmienok pre prepojenie starej turistickej trasy zo Sabinova do Muszyny. Ide o bývalú hradobnú cestu, ktorej súčasťou bude mapka so zaznamenaním hradov na tejto ceste. Tá má prilákať ľudí, aby vo väčšej miere navštevovali pamiatky v oboch mestách,“ prezradil o projekte pre agentúru SITA Pavol Molnár z referátu rozvoja mesta Mestského úradu v Sabinove. Stavebné práce sú plánované v priebehu budúceho roka. Predchádzať im bude verejné obstarávanie na zhotoviteľa.

 

„Termín na realizáciu celého projektu je do augusta 2021,“ spresnil Molnár s tým, že na poľskej strane zrekonštruujú zámok v Muszyne, kde má vzniknúť aj galéria. Poľská samospráva na projekt získala vyše 1,9 milióna eur, na slovenskej strane sú oprávnené náklady vo výške viac ako 850-tisíc eur. Z toho 750-tisíc eur je určených na stavebnú časť.

 

Hlavnou aktivitou projektu na slovenskej strane je oprava hradného muriva, zaniknutých veží a časti mestských hradieb medzi baštami, tzv. kurtín. „Oprava spočíva v tom, že by mali múry zdvihnúť do výšky 2-3 metrov v závislosti od možností. Veže, ktoré sa ešte dajú zrekonštruovať, opravia. Mali by sa v nich urobiť aj malé výhľadne smerujúce do centra mesta. Opraviť majú tiež strechy na vežiach a stabilizovať padajúce kamene,“ vysvetlil Molnár. Ako dodal, pôjde o múry a veže v južnej časti, keďže tie na severnej strane dobudovali náznakovo už pri rekonštrukcii námestia. Riešený je preto úsek opevnenia od zaniknutej veže číslo 13, až po vežu číslo 9. „Kurtiny sú zachované v rôznej miere. Zámerom je doplniť prízemné úseky zaniknutých kurín, aby sa scelil výraz súvislého opevnenia,“ uviedol Molnár. Zároveň plánujú zastrešiť štyri veže, čím sa má zabrániť ich degradácii. Na zvyšných vežiach sú plánované iba drobné stavebné úpravy. Presnú podobu spresní archeologický výskum, ktorý je súčasťou projektu. V rámci neho musia byť zadokumentované aj všetky nálezy.

 

Okrem rekonštrukčných prác projekt podporí aj ďalšie aktivity. Radnica vytlačí 3 000 kusov spomínanej mapy, vydá knihu o sabinovských hradbách a zakúpi dva e-stánky, v ktorých budú pre turistov dostupné informácie o meste, hradbách, ale aj športovom či kultúrnom vyžití. „Jeden z týchto stánkov bude určený špeciálne pre imobilných ľudí,“ uviedol Molnár. V budúcom roku plánuje mesto zorganizovať aj podujatie Život pod hradbami, ktoré má poukázať na život v 15. storočí. Zúčastnia sa ho šermiari, košikári, kováči či garbiari. Súčasťou projektu sú aj rôzne výstavy a konferencie.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede