Mesto Prešov chce vodárenskú vežu s vyhliadkou prenajať

Obrázok k článku

Mesto Prešov chce dať do prenájmu bývalú vodárenskú vežu, ktorá je jednou z dominánt mesta a dnes slúži ako vyhliadková veža. Hlavným argumentom je, že mesto nevie túto nehnuteľnosť dostatočne využiť. Na prenájom objektu vypíše obchodnú verejnú súťaž, ktorú chcú ukončiť do konca mája, aby ju nový prevádzkovateľ mohol otvoriť začiatkom letnej sezóny. Na prenájme objektu sa už zhodli členovia mestskej rady začiatkom tohto týždňa. Návrh ešte musí schváliť mestské zastupiteľstvo.

Vodárenská veža je v súčasnosti zatvorená. Dôvodom je havarijný stav strojovne výťahu, do ktorého zateká. Ako informovala primátorka mesta Andrea Turčanová, do odovzdania budovy novému prenajímateľovi mesto odstráni problém so zatekaním do výťahovej šachty. Dĺžka prenájmu nebude v súťaži striktne určená. Minimálny ročný nájom mesto určilo na sedem tisíc eur, no prenajímateľ by mal do objektu investovať aj vlastné finančné prostriedky.

Člen mestskej rady a mestský poslanec Richard Drutarovský doplnil, že jednou zo súťažných podmienok bude, že víťaz súťaže by mal časť priestorov poskytnúť oblastnej organizácii cestovného ruchu, ktorá tam bude pôsobiť. Bude len na ňom, na ktorých priestoroch sa dohodnú.

Rekonštrukcia vodárenskej veže za 200-tis. eur bola spoločnou investíciou prešovskej radnice a Prešovského samosprávneho kraja. Išlo o aktivitu pred voľbami do vyšších územných celkov. Vežu pre verejnosť sprístupnili v novembri 2013 bez funkčného výťahu. Ten mali opraviť v druhej etape projektu do komunálnych volieb, čo sa už neudialo a vežu po komunálnych voľbách z technických príčin zatvorili.
Vodárenská veža vysoká 26 metrov je technickou pamiatkou. V porovnaní s okolitým terénom je v jej hornej časti presklená vyhliadka s malou kaviarničkou vo výške zhruba 300 metrov nad morom. Návštevníci musia na vežu vyšliapať 135 schodov. Na prvom poschodí sa nachádza aj malá kaviareň, ktorú krátko prevádzkovalo mesto. Na prízemí sú ešte priestory po bývalej predajni potravín, ktoré neboli zrekonštruované.
Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články