Mesto Poprad získalo vyše 830-tisíc eur na rekonštrukciu historického objektu

Obrázok k článku od zora.

V Poprade – Veľkej vybudujú Múzeum cestovného ruchu a v Zakopanom Múzeum horolezectva. Cieľom spoločného projektu oboch krajín je ochrana kultúrneho dedičstva poľsko-slovenského pohraničia a jeho popularizácia spolu s modernizáciou objektov kultúrneho dedičstva v Poľsku a na Slovensku. Na tento zámer získali obe mestá sumu vo výške 1,6 milióna eur, z toho Poprad viac ako 830-tisíc eur.

 

Múzeum cestovného ruchu bude sídliť v objekte bývalého Tatranského múzea v Poprade-Veľkej. Objekt postavený okolo roku 1880 samospráva odkúpila v minulom roku od súkromných osôb. O rok na to získalo mesto vďaka projektu cezhraničnej spolupráce na realizáciu svojho zámeru sumu viac ako 830-tisíc eur. „Sme veľmi radi, že sme v tejto výzve uspeli a získali prostriedky nielen na záchranu historickej budovy, ale rovnako aj na to, aby sme jej vrátili život a dali plnohodnotné využitie,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko. Od výstavby múzea si sľubujú aj zvýšenie návštevnosti turistov.

 

Po podpise zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku bude nasledovať proces verejného obstarávania na dodávateľa rekonštrukčných prác a samotná rekonštrukcia. Zámerom mesta je v rámci rekonštrukcie zveľadiť nielen samotný historický objekt, ale aj jeho okolie. Kým v Poprade bude hlavnou témou turistika a život ľudí v Tatrách, v Zakopanom budú prezentované konkrétne formy využitia hôr – horolezectvo a lyžiarstvo. Obe múzeá by mali inšpirovať nielen k poznávaniu kultúrneho dedičstva, ale zároveň aj k vzájomným návštevám turistov na opačnej strane Tatier.

 

Mesto Poprad získalo nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu Interrerg v rámci projektu cezhraničnej spolupráce Človek v Tatrách – Tatry v človeku – História poznávania Tatier ako spoločného kultúrneho dedičstva Poľska a Slovenska.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovensko-poľský seminár o rozvoji cestovného ruchu

STARÁ ĽUBOVŇA 19. mája (SITA) – Trojdňový poľsko-slovenský seminár Historické a kultúrne dedičstvo ako kapitál rozvoja cestovného ruchu v prihraničných regiónoch sa začne v piatok v Ľubovnianskych kúpeľoch pri Novej Ľubovni. „Cieľom seminára je nielen zhodnotiť doterajšiu spoluprácu kultúrnych inštitúcií so subjektmi cestovného ruchu, ale aj nájsť nové možnosti pre ďalší rozvoj,“ uviedla pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Vieme, že keď k nám príde viac turistov, máme z toho aj finančný efekt a peniaze môžeme vložiť i do vydania publikácií, či do odbornej činnosti, doplnila M. Pavelčíková. Kultúrne a historické pamiatky sú podľa nej v cestovnom ruchu ešte stále málo využívané.

Kaštieľ v Snine opravia z eurofondov

Mesto Snina uspelo s projektom na rekonštrukciu kaštieľa , v ktorom plánuje rozsiahle úpravy. Výška celkovej investície podľa projektu predstavuje sumu 2 433 000 €, z toho nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie im prinesie 2 311 000 €. Mesto sa o peniaze uchádzalo v rámci výzvy regionálneho operačného programu Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov – intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Radnica sa na financovaní projektu bude podieľať piatimi percentami oprávnených nákladov.