Mesto plánuje opäť sprístupniť hornú časť hradu Devín

Obrázok k článku

Mesto Bratislava plánuje obnoviť a neskôr aj sprístupniť v súčasnosti uzavretú hornú časť hradu Devín verejnosti. Náklady na obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky mesto odhaduje na 300- až 400-tisíc eur, chcú požiadať o grant z Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu. Zámer na predloženie žiadosti o grant budú bratislavskí mestskí poslanci schvaľovať vo štvrtok 27. marca na zasadnutí mestského zastupiteľstva.


Bratislavská samospráva plánuje po obnove sprístupniť v súčasnosti uzatvorenú hornú časť hradu Devín. Okrem výhľadu na okolie plánuje mesto návštevníkom ponúknuť aj expozície v zrenovovaných priestoroch hradu. Hrad Devín je národnou kultúrnou pamiatkou, jeho horná časť však potrebuje rekonštrukciu. Tú by mesto chcelo financovať z grantového programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho dedičstva a Podpora rozmanitosti v kultúre a umení v rámci európskeho kultúrneho dedičstva. Náklady na celú rekonštrukciu bratislavská radnica odhaduje na približne 300- až 400-tisíc eur, z 85 percent by obnovu hradili z grantu a 15 percentami by sa na projekte spolupodieľalo mesto. Spolufinancovanie by tak Bratislavu vyšlo na 45- až 60-tisíc eur, píše sa v materiáloch predložených na marcové rokovanie mestského zastupiteľstva.


Horná časť hradu Devín je od roku 2008 uzavretá. V rokoch 2008-2010 totiž v tejto časti hradu opravovali staticky porušené hradbové murivo nad prístupovým schodiskom. Súčasťou rekonštrukcie bol aj archeologický výskum, pri ktorom objavili najstaršiu stredovekú fázu na hornom hrade – obrannú vežu s britom a na dolnej terase odkryli architektúry z 15.-17. storočia. Archeologický výskum síce ukončili, no v druhej etape rekonštrukcie plánovali vybudovať pamiatkovú rezerváciu nálezov, vybudovať prístupovú cestu a zrekonštruovať výstavné priestory. To sa však nepodarilo, práce na hornom hrade totiž z finančných dôvodov pozastavili. Dodnes na to na svojej internetovej stránke upozorňuje Múzeum mesta Bratislavy.


Od uzávierky hornej časti hradu je preto aj základné vstupné zľavnené na 3 eurá. Mesto predpokladá, že obnovou pamiatky by sa mohlo vrátiť aj pôvodné štvoreurové vstupné. Samospráva na základe návštevnosti z minulých rokov predpokladá, že by na vstupnom mohli zarobiť ročne približne 60-tisíc eur, peniaze zo vstupného by potom opäť putovali na správu hradu Devín. Podľa materiálov na marcové zastupiteľstvo to prispeje aj k udržateľnosti projektu pre ďalšie obdobie, čo je jednou zo základných podmienok správcu grantového programu.

 

Obrázok k článku

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články