Mesto Levoča začne v tomto roku s rekonštrukciou námestia

Mesto Levoča chce tento rok začať s rekonštrukciou Námestia Majstra Pavla. Obnova hlavného levočského námestia bude jednou z investičných priorít mesta v tomto roku. “Mali sme začať už v októbri – novembri 2010. Finančné prostriedky z Európskej únie na prvú etapu rekonštrukcie máme, lenže žiaľ, verejné obstarávanie sa zaseklo na Úrade pre verejné obstarávanie,” uviedol pre SITA primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Primátor predpokladá, že s rekonštrukciou prvej časti námestia začnú v tomto roku.

V rámci rekonštrukcie Námestia Majstra Pavla je naplánovaná obnova južnej časti námestia. Súčasťou obnovy bude modernizácia inžinierskych sietí, ciest a chodníkov. Po rekonštrukcii by mal z námestia zmiznúť asfalt a nahradiť by ho mali čadičové kocky. “Námestie dostane pôvodný historický ráz,” uviedol Vilkovský. Rozpočet prvej etapy rekonštrukcie námestia je vo výške 1,5 milióna eur. Spolufinancovanie projektu mestom Levoča predstavuje päť percent oprávnených nákladov projektu.


V ďalšej etape plánuje mesto zrekonštruovať časť námestia od evanjelického kostola až po Košickú ulicu. Tu by mala vzniknúť pešia zóna. “Tu ešte musíme žiadať prostriedky z európskych fondov alebo z prostriedkov, ktoré sú vyčlenené pre lokality zapísané v zozname UNESCO,” dodal primátor. Súčasťou druhej etapy rekonštrukcie fontány bude aj obnova a sfunkčnenie existujúcej fontány a úprava pamätníka padlých z druhej svetovej vojny.


Námestie Majstra Pavla má tvar pravouhlého obdĺžnika a svojou rozlohou je jedným z najväčších stredovekých námestí v strednej Európe. Lemuje ho viac ako 60 meštianskych a patricijských domov. Dominantou námestia je chrám sv. Jakuba v Levoči, ktorý je druhým najväčším chrámom na Slovensku s najvyšším dreveným neskorogotickým oltárom na svete z dielne stredovekého rezbára Majstra Pavla z Levoče. Námestie v Levoči je od roku 2009 zapísané v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Som rodená levočanka, ale

    Som rodená levočanka, ale žijem v inom meste. Levoču navštevujem pravidelne, preto ma veľmi potešilo, keď aj v tomto meste sa pristúpilo k rekonštrukcii historického námestia. Pán primátor Vilkovský sa vyjadril, že po rekonštrukcii dostane námestie pôvodný historický ráz. Toto vyjadrenie mi však nekorešponduje s tým, čo som tam videla pred pár týždňami. Ide o osvetlenie námestia svietidlami, ktoré by sa hodili viac na futbalový štadión a nie do historického centra. Terajšie osvetlenie je určite prijateľnejšie. Čo mu chýbalo? Vôbec mi nie je jasné, ako mohli pamiatkári súhlasiť s takýmto moderným osvetlením. 

Comments are closed.