Mesto Levoča začína zachraňovať hradby

Obrázok k článku

Mesto Levoča sa aj tento rok na jar púšťa do záchrany viac ako sedemstoročných mestských hradieb. „Vždy po zime nám časť mestských hradieb padne. Fortifikačný systém v Levoči je určite najrozsiahlejší minimálne na Slovensku a možno aj v strednej Európe, preto cítime zodpovednosť a povinnosť dávať to dohromady,“ povedal pre agentúru SITA levočský primátor Milan Majerský. Osemdesiat percent hradobného opevnenia, ktoré malo v minulosti dĺžku 2,5 kilometra, je v pôvodnom stave. Hradby sú prerušené na 80 metrov.

 

Mesto bude opravovať najkritickejšie miesta. „Nie je to jednoduché, hradby už majú svoj vek a sú morálne a historicky opotrebované, zničené, pieskovec podlieha zubu času,“ zhodnotil stav opevnenia primátor. Samospráva získala na práce dotáciu 15-tisíc eur v rámci jedného z dotačných programov cez Ministerstvo kultúry SR, opravy však bude spolufinancovať.

 

Práce sa budú týkať predovšetkým tých miest, kde sa časti hradieb zrútili. Spadla napríklad časť hradobného múru na pravej strane pri Košickej bráne. „Tieto miesta máme, samozrejme, zabezpečené, aby nedošlo k nejakým úrazom, k ohrozeniu zdravia, životov alebo majetku. Kritické miesta monitorujeme,“ dodal Majerský.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články