Mesto Levoča do obnovy hradieb investuje takmer 200 000 eur

Obrázok k článku

Mestské hradby v Levoči čaká ďalšia rekonštrukcia. Návštevníci prichádzajúci do Levoče môžu v tomto období zaregistrovať výpadok časti muriva mestského opevnenia v juhovýchodnej časti opevnenia. „Tak, ako každý rok, znovu sa rozpadáva hradobné opevnenie, ale už tento mesiac sme vyčlenili peniaze jeho na opravu,“ informoval primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Mesto Levoča dostáva takmer každoročne dotáciu z ministerstva kultúry na obnovu mestského opevnenia. Tohto roku mesto vyčlenilo na opravu mestských hradieb 199 000 eur. Väčšinu prostriedkov poskytlo mestu ministerstvo kultúry. Samospráva sa na nákladoch podieľa desiatimi percentami. S prácami by sa malo začať najneskôr v apríli.

Vlani mesto zrekonštruovalo iné časti hradieb v hodnote približne 250 000 eur. Súčasťou týchto prác bola aj obnova jednej zo zachovaných bášt v juhovýchodnej časti hradieb, pri ceste I/18. „Bašta je veľmi pekná. Uvažujeme tam urobiť nejaké výstavné priestory,“ uviedol primátor. V tejto časti mesto asanovalo aj bývalú kolkáreň, ktorá tu bola posledných asi 70 rokov. Mesto chce takýmto spôsobom očistiť historické mestské opevnenie od neskorších prístavieb.

Levočské mestské opevnenie malo pôvodne 2,5 kilometra. Do súčasnosti sa z neho zachovali takmer dva kilometre. Mohutné mestské múry sú súčasťou Levoče už od 13. storočia. V súčasnosti tvoria jedno z najzachovalejších mestských opevnení na Slovensku. Za hradbami, ktoré tvoria hranicu historického centra Levoče sa v mestskej pamiatkovej rezervácii nachádza viac ako 300 nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok zapísaných v ústrednom zozname pamiatkového fondu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články