Mesto Fiľakovo pokračuje v rekonštrukcii historickej budovy mestského úradu

Obrázok k článku od zora.

Fiľakovská samospráva pokračuje v systematickej obnove historickej budovy mestského úradu, ktorá prebieha od roku 2016. V najbližších týždňoch vďaka dotácii z ministerstva financií vo výške 15-tisíc eur zrekonštruujú posledné sociálne zariadenia. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa primátora Klaudia Kovácsová, za posledné roky tak mesto investovalo do sídla úradu viac ako 123-tisíc eur.

 

Ďalším krokom po obnove sociálnych zariadení bude rekonštrukcia priestorov vedenia mesta na poschodí. „Najprv sme sa zamerali na občanov a na zdravé prostredie pre úradníkov, naše priestory sme nechali ako celkom posledné. Rekonštrukciu zrealizujeme pravdepodobne v budúcom roku,“ objasnil primátor Attila Agócs. Dodal, že najväčšia investícia však mesto ešte len čaká. „Exteriér je vo veľmi zlom stave. Budeme musieť obnoviť strechu, z ktorej už doslova padajú škridle na autá parkujúce na nádvorí. Taktiež fasádu, ktorá je vlhká a opadávajú z nej hrubé vrstvy omietky. Bude to však stáť možno až státisíce eur, takže s tým začneme najskôr o dva roky,“ doplnil.

 

Vedenie mesta už v roku 2016 rozhodlo o obnove celej budovy v niekoľkých krokoch. V prvej fáze sa zamerali predovšetkým na občanov a samotných úradníkov a vytvorili klientske centrum. Zároveň zrekonštruovali sociálne zariadenia na prízemí a na poschodí. Následne obnovili foyer na prízemí, schodisko k sobášnej sieni, osadili nové sadrokartónové stropy a pribudla tiež nová stierka. Investície išli aj do kancelárií na prízemí. V minulom roku obnovili ďalšie sociálne zariadenia na poschodí. Pre zasadnutie vlády v priestoroch úradu dalo mesto zaviesť klimatizáciu do veľkej zasadačky aj do sobášnej siene a zrevitalizovalo tiež malé vnútorné nádvorie.

 

Budova mestského úradu vo Fiľakove bola postavená v eklektickom štýle v roku 1912. Pôvodne slúžila pre potreby mestského úradu a tiež hasičského zboru, o čom svedčí drevená vežička na streche budovy, ktorá slúžila hasičom ako rozhľadňa. Tiež klenba na čelnej fasáde, ktorá je pozostatkom brány pre výjazd hasičského vozidla. Priestory na dolnom podlaží, na mieste dnešného klientskeho centra, slúžili ako obchodné priestory. Prvou väčšou rekonštrukciou prešla budova v 80. rokoch minulého storočia. V 90. rokoch k nej pristavali dnešnú veľkú zasadačku.


  • Verzia pre tlač
  • Poslať priateľovi
  •  

Prihlásenie

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Momentálne nie je prihlásený žiadny užívateľ.

Nováčikovia

Obrázok používateľa Zuzana 148
Obrázok používateľa Matej Berky
Obrázok používateľa Palinko3006
Obrázok používateľa Dena
Obrázok používateľa Martina Kvorkova
Obrázok používateľa bielkarobo
Obrázok používateľa Robert Bielka
Obrázok používateľa Nika2809