Mesto Brezno bezplatne sprístupní synagógu

Obrázok k článku od zora.

Bezplatnú prehliadku synagógy pripravilo Brezno v sobotu 24. februára od 18:00 do 20:00. Prehliadkou sakrálnej pamiatky sa zapojí Brezno do Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu, ktorý pripadá každoročne od roku 1987 na 21. februára. Ako informovala agentúru SITA sprievodkyňa Alena Cabanová z Turisticko-informačnej kancelárie, cieľom tohto podujatia je nielen propagácia práce turistických sprievodcov, ale aj poskytnutie príležitostí pre domácich i zahraničných návštevníkov zúčastniť sa na bezplatných prehliadkach a spoznať tak pamätihodnosti mesta. Na prehliadke preto sprievodkyne priblížia nielen históriu tejto sakrálnej pamiatky, ale aj židovskej komunity, ktorá tu kedysi žila.

 

Breznianska synagóga ako jediná sakrálna stavba svojho druhu v celom regióne je pre návštevníkov veľmi zaujímavá. „Prichádzajú turisti zo Slovenska aj zo zahraničia. Niektorí sú náhodní, ale nájdu sa aj takí, ktorí idú cielene po stopách Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva. Niektorí sa k nám pravidelne vracajú, už niekoľko rokov prichádza v lete cestovná kancelária z Izraela so svojimi klientmi. Najnovším trendom v lete bola návštevnosť klubov dôchodcov, ktorí využívali dopravu zadarmo a cielene si prichádzali pozrieť synagógu,“ uviedla Cabanová.

 

Ľudí podľa sprievodkyne stále fascinuje premena synagógy, ktorú dlhé roky vnímali len ako ruinu a sú vždy prekvapení, ako útulne budova pôsobí a aká je tam výborná akustika. „Keďže doterajšie sprevádzané prehliadky mali úspech, budeme sa snažiť v nich pri rôznych príležitostiach pokračovať a čo najväčšiemu počtu návštevníkov približovať históriu breznianskej synagógy,“ dodala na záver sprievodkyňa.

 

Základný kameň breznianskej synagógy a zároveň jedinej židovskej sakrálnej pamiatky na Horehroní slávnostne položili v roku 1901 a o rok na to ju vysvätili. Je spomienkou na už neexistujúcu brezniansku židovskú komunitu, ktorá tu zanikla po druhej svetovej vojne. Po dlhých rokoch sa dočkala rekonštrukcie a v roku 2016 jej mesto úspešným projektovým zámerom vdýchlo vynovenú podobu. Národná kultúrna pamiatka v súčasnosti slúži kultúrnemu životu v Brezne, v jej priestoroch je stála expozícia a organizujú tu rôzne podujatia.

 

foto zdroj: Wikipédia

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články