Mesto Bratislava chce obnobiť chátrajúce mestské kúpele Grössling

Obrázok k článku od zora.

Hlavné mesto SR Bratislava obnoví mestské Kúpele Grössling, ktoré dlhodobo chátrajú. Budova mestských kúpeľov je ikonickou stavbou Bratislavy a zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. Postavili ju v roku 1895 pod názvom Bad Pozsony a ako kúpele slúžila Bratislavčanom až do roku 1994. „Hlavné mesto získalo po súdnych sporoch budovu späť do svojej správy, chce ju zrekonštruovať,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. „Urobili sme spolu so študentmi štúdiu, ako tu urobiť opäť kúpalisko. Mojou predstavou je zrekonštruovať budovu v nízkoenergetickom režime, čo je možné aj s ohľadom na prísne pravidlá obnovy pamiatok,“ uviedla hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad v tlačovej správe.

 

„Do návrhu plánu rozpočtu na rok 2019 sme navrhli na tento účel 800-tisíc eur. Chceme zároveň spustiť participatívny proces, do ktorého zapojíme odbornú verejnosť, tretí sektor, ako aj Bratislavčanov, a povedať si, ako tento priestor ďalej využiť. Rozmýšľame aj nad architektonickou súťažou,“ poznamenal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

 

Budovu kúpeľov od roku 2007 prenajali spoločnosti SYNAPHEA, ktorá sa zaviazala kúpele zrekonštruovať a využívať ich ako polyfunkčný objekt s pôvodnou kúpeľnou funkciou s poskytovaním privátnych zdravotných služieb. „Keďže spoločnosť svoj záväzok neplnila, mesto jej v roku 2013 vypovedalo zmluvu a nasledovali súdne spory až do roku 2017, keď nájomca budovu mestu odovzdal,“ poznamenala Zuzana Onufer s tým, že budovu kúpeľov mesto prevzalo v katastrofálnom stave. Zistili tam zatekanie do objektu cez poškodené strešné konštrukcie a krytiny a ostatné klampiarske prvky i znečistenie objektu vtáčím trusom. Hlavné mesto budovu začalo sanovať. „Odviezli odtiaľ 22 kontajnerov odpadu, očistili žľaby, doplnili strešnú krytinu, opravili strešné oplechovanie, opravili vstupnú bránu a odstránili náletovú zeleň v strešných konštrukciách,“ vymenovala hovorkyňa hlavného mesta. Na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu bol na obhliadke priestorov aj statik. Tú robili pre vypracovanie statického posúdenia objektu ako i vlhkostných pomerov objektu s následnými sanačnými opatreniami.

 

Budovu Kúpeľov Grössling postavili ju v roku 1895 pod názvom Bad Pozsony podľa projektu viedenského architekta Alberta Svobodu a boli v nej sedacie a vaňové kúpele. V roku 1914 rozšírili kúpele o nové krídlo, v časti budovy orientovanej na Dunaj vybudovali aj šermiarsku sálu. V roku 1917 Priemyselná banka predala kúpele Prešporskej obchodnej a úvernej banke a kúpele Pozsony sa zmenili na akciovú spoločnosť Grössling. Posledné rozširovanie kúpeľov bolo v rokoch 1929 a 1930, keď sa kúpele rozrástli o nové byty. V roku 1946 odkúpilo kúpele mesto. V roku 1994 po takmer sto rokoch kúpele uzatvorili pre havarijný stav.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články