Mesto Banská Bystrica získalo z eurofondov viac ako dva milióny eur na rekonštrukciu kultúrneho stánku

Obrázok k článku

Banskobystričania majú dôvod na radosť. Vďaka finančným prostriedkom z eurofondov prejde významná národná pamiatka – Robotnícky dom v Banskej Bystrici rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou v hodnote viac ako dva milióny eur. Mesto tak získa moderný a dlho očakávaný kultúrny stánok.
Vďaka sume 2 180 866 eur, ktoré mestu Banská Bystrica ako nenávratný finančný príspevok schválila Európska únia, tak Robotnícky dom prejde komplexnou rekonštrukciou a modernizáciou. Projekt je zameraný na dva objekty – na rekonštrukciu samotného Robotníckeho domu a úpravu okolitého areálu. Stavebné úpravy zabezpečia vznik nových moderných a bezbariérových priestorov, výmenu okien, zateplenie budovy či novú fasádu. Pribudnú i nové priestory pre záujmovo-umeleckú činnosť všetkých vekových kategórií. Robotnícky dom však čaká predovšetkým vybudovanie moderného javiska, osvetlenie a ozvučenie objektu, čo umožní usporadúvať aj náročnejšie kultúrne a spoločenské podujatia na vysokej úrovni. Banská Bystrica tak získa plnohodnotný priestor na organizovanie prestížnych koncertov a veľkých kultúrnych udalostí.
Realizácia projektu bude ukončená v októbri 2015. Mesto už v roku 2011 vypracovalo v rámci programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom projekt na rekonštrukciu Robotníckeho domu. Mestu boli za týmto účelom poskytnuté prostriedky v hodnote 50 000 eur, ktoré sa však samospráva rozhodla vrátiť. Dôvodom bola nízka suma, ktorá by nedokázala pokryť komplexnú rekonštrukciu. Podľa primátora sa tak rozhodnutie vedenia mesta v minulosti ukázalo ako správne.
Robotnícky dom patrí medzi významné národné kultúrne pamiatky na Slovensku. V rokoch 1923 – 1924 ho svojpomocne postavili robotníci z Banskej Bystrice ako svoj kultúrny stánok.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kaštieľ v Snine opravia z eurofondov

Mesto Snina uspelo s projektom na rekonštrukciu kaštieľa , v ktorom plánuje rozsiahle úpravy. Výška celkovej investície podľa projektu predstavuje sumu 2 433 000 €, z toho nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie im prinesie 2 311 000 €. Mesto sa o peniaze uchádzalo v rámci výzvy regionálneho operačného programu Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov – intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Radnica sa na financovaní projektu bude podieľať piatimi percentami oprávnených nákladov.

Mesto Ružomberok podá projekt na obnovu synagógy

Ružomberská radnica chce v tomto roku získať 1,3 mil. € z eurofondov na rekonštrukciu židovskej synagógy. Potvrdil to primátor mesta Michal Slašťan. “Po rokovaní s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Pavlom Frankom sme sa dohodli, že zväz objekt synagógy predá mestu za symbolické euro. Správcom budovy musí byť nezisková organizácia,” vysvetlil.