Mesto Banská Bystrica obnoví vojenský cintorín z prvej svetovej vojny v Majeri

Obrázok k článku od zora.

V Majeri, v mestskej časti Banskej Bystrice, mesto obnovuje vojenský cintorín z prvej svetovej vojny. Po zdĺhavom procese verejného obstarávania začal dodávateľ v auguste opravy, práce za 378 436,60 eura v súčasnosti napredujú podľa plánov. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Dominika Mojžišová, dokončenie predpokladajú do 11. novembra, keď si v Banskej Bystrici pripomenú sté výročie ukončenia prvej svetovej vojny.

 

Vojenský cintorín vznikol v roku 1915 pri nemocnici, v ktorej ošetrovali vojakov počas prvej svetovej vojny. V minulosti do pôvodného areálu negatívne zasiahla výstavba štátnej cesty medzi Banskou Bystricou a Breznom aj výstavba objektov v severnej časti cintorína. Tento priestor začal postupne zarastať a časom sa zničili aj náhrobky. Zachovaný zostal iba pamätník legionárom.

 

„Keď sme vyhlásili súťaž, chceli sme, aby autori priniesli názor na komplexné riešenie pietneho miesta, priestorové usporiadanie a novú architektonickú kvalitu s možnosťou postupnej realizácie. Návrhy mali riešiť aj bezpečný peší a dopravný prístup. Som rád, že počas stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny bude cintorín v Majeri dôstojným pietnym miestom,“ uviedol primátor Ján Nosko.

 

Po schválení stavebného povolenia začalo mesto s verejným obstarávaním. Výber zhotoviteľa sa predĺžil pre nesplnenie podmienok jedného uchádzača a následné odstúpenie ďalšieho uchádzača. Mesto nakoniec podpísalo zmluvu so spoločnosťou CB MONT s. r. o.. Odstránili už trávnaté plochy a kroviny, vytýčili inžinierske siete, vyhotovili základové pilóty aj pásy a urobili tiež výkopy pre dažďovú kanalizáciu. V dielni pracujú na monumente.

 

Víťazný návrh obnovy cintorína je z dielne trojčlenného tímu Benjamín Bradňanský, Vít Halada a Maroš Greš. Projekt zahŕňa vybudovanie monumentu na rozhraní vojnového a civilného cintorína, ktorý bude stáť na spevnenej ploche. V severnej časti bude na spevnenej ploche vybudovaný oddychový sedací objekt. Autori sa vyhli akýmkoľvek stavebným zásahom v miestach hrobových polí. Pre prístup do areálu bola navrhnutá úprava krajnice existujúcej cesty rozšírením o chodníkový pruh a pohotovostné parkovanie pozdĺž okraja južného civilného cintorína.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Cintorín sovietskych vojakov obnovili za vyše 20 tisíc eur

Cintorín sovietskych vojakov na Bôriku v Žiline zrekonštruovali za vyše 20 tisíc eur, ktoré zaplatila ruská ambasáda. Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Martin Barčík, centrálny pamätník spolu s podstavcom a piliermi vyčistili a zakonzervovali. Na schody okolo pamätníka položili novú dlažbu a múr dostal novú omietku. Pre úpravu cintorína Červenej armády sa rozhodli pri príležitosti budúcoročného 65. výročia skončenia druhej svetovej vojny.