Mesto Banská Bystrica obnoví vojenský cintorín z prvej svetovej vojny v Majeri

Obrázok k článku od zora.

V Majeri, v mestskej časti Banskej Bystrice, mesto obnovuje vojenský cintorín z prvej svetovej vojny. Po zdĺhavom procese verejného obstarávania začal dodávateľ v auguste opravy, práce za 378 436,60 eura v súčasnosti napredujú podľa plánov. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Dominika Mojžišová, dokončenie predpokladajú do 11. novembra, keď si v Banskej Bystrici pripomenú sté výročie ukončenia prvej svetovej vojny.

 

Vojenský cintorín vznikol v roku 1915 pri nemocnici, v ktorej ošetrovali vojakov počas prvej svetovej vojny. V minulosti do pôvodného areálu negatívne zasiahla výstavba štátnej cesty medzi Banskou Bystricou a Breznom aj výstavba objektov v severnej časti cintorína. Tento priestor začal postupne zarastať a časom sa zničili aj náhrobky. Zachovaný zostal iba pamätník legionárom.

 

„Keď sme vyhlásili súťaž, chceli sme, aby autori priniesli názor na komplexné riešenie pietneho miesta, priestorové usporiadanie a novú architektonickú kvalitu s možnosťou postupnej realizácie. Návrhy mali riešiť aj bezpečný peší a dopravný prístup. Som rád, že počas stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny bude cintorín v Majeri dôstojným pietnym miestom,“ uviedol primátor Ján Nosko.

 

Po schválení stavebného povolenia začalo mesto s verejným obstarávaním. Výber zhotoviteľa sa predĺžil pre nesplnenie podmienok jedného uchádzača a následné odstúpenie ďalšieho uchádzača. Mesto nakoniec podpísalo zmluvu so spoločnosťou CB MONT s. r. o.. Odstránili už trávnaté plochy a kroviny, vytýčili inžinierske siete, vyhotovili základové pilóty aj pásy a urobili tiež výkopy pre dažďovú kanalizáciu. V dielni pracujú na monumente.

 

Víťazný návrh obnovy cintorína je z dielne trojčlenného tímu Benjamín Bradňanský, Vít Halada a Maroš Greš. Projekt zahŕňa vybudovanie monumentu na rozhraní vojnového a civilného cintorína, ktorý bude stáť na spevnenej ploche. V severnej časti bude na spevnenej ploche vybudovaný oddychový sedací objekt. Autori sa vyhli akýmkoľvek stavebným zásahom v miestach hrobových polí. Pre prístup do areálu bola navrhnutá úprava krajnice existujúcej cesty rozšírením o chodníkový pruh a pohotovostné parkovanie pozdĺž okraja južného civilného cintorína.


  • Verzia pre tlač
  • Poslať priateľovi
  •  

Prihlásenie

To prevent automated spam submissions leave this field empty.