Mestá pozdĺž rieky v Galérii Slovenskej výtvarnej únie

O krajine ako o maliarskom námete a o premene jej zobrazovania hovorí výstava Cities on the river – Mestá pozdĺž rieky. Putovnú výstavu sprístupnili verejnosti 16. februara 2011 v Galérii Slovenskej výtvarnej únie na Dostojevského rade 2 v Bratislave. V známej Umelke si možno pozrieť diela od autorov zo Srbska, Maďarska, Rakúska, Slovenska i Chorvátska.


Výber z ich tvorby sa podľa Andrei Kozárovej zo Slovenskej výtvarnej únie snaží odpovedať na dve otázky. “Upriamuje pozornosť na krajinu ako neoddeliteľnú súčasť dejín umenia, ako klasický motív maliarstva. Kladie si pritom otázku, aký význam má jej súčasné zobrazovanie. Hmlou zahalená romantická krajina 19. storočia totiž podľahla plynutiu času. Dnešnou krajinou a zároveň najbližším prostredím je pre nás mesto ako východiskový bod a centrum stretávania sa a výmeny kultúr. Nové priestorové súvislosti, vynárajúce sa v dôsledku globalizácie, vedú k predefinovaniu mesta… Druhou otázkou výstavy je identita spätá s naším najbližším prostredím”.


Pod projekt Cities on the river – Mestá pozdĺž rieky sa podpísali Pia Jardi z viedenskej Univerzity dizajnu a historička umenia Júlia N. Mészáros. Výstava je putovná a do Bratislavy sa dostala po tom, ako ju videli v maďarskom Györi a rakúskej Viedni. Po Bratislave si ju pozrú v srbskom Belehrade a rakúskom Linzi. V Galérii Slovenskej výtvarnej únie sa dá vidieť do 27. februára 2011 denne okrem pondelka od 10:00 do 18:00. 


Na výstave sú diela od autorov: Nikola Djordjevic (Beograd), László Fehér (Budapest), Helmut & Joana Kandl (Wien), Martin Kollár (Bratislava), Inés Lombardi (Wien), Nemes Csaba (Budapest), David Maljovic (Rijeka), Váli Dezső (Budapest), Milena Putnik(Beograd), Kudász Gábor Arion (Budapest), Dragan Zivancevic (Beograd) Romana Hagyo (Wien), Kramar (Wien), Anna Meyer (Wien), Agneša Szigetová (Bratislava) a Ilona Németh (Bratislava).

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vývoj slovenskej typografie mapujú v Banskej Bystrici

22. februára 2005 (SITA) – Vývoj slovenskej typografie 20. storočia mapuje výstava, ktorú otvoria v stredu o 16:00 v Štátnej galérii v Banskej Bystrici. Výstava je prvou časťou rozsiahlejšieho projektu a zameriava sa najmä na výtvarnú typografiu od 20. až po 60. roky minulého storočia. Prezentované sú diela viac než 40 autorov, vrátane klasikov slovenskej moderny Martina Benku, Ľudovíta Fullu a Mikuláša Galandu.

Bojnický oltár a maľby Hložníka v GMB už len do piatku

BRATISLAVA 30. mája 2004 (SITA) – Unikátne výstavy – Bojnický oltár a Vincent Hložník: Obrazy 1941-1949 vystavuje Galéria mesta Bratislavy (GMB) už len do piatku. Vzácne dielo florentských majstrov 14. storočia a 72 malieb majstra slovenskej moderny si priaznivci výtvarného umenia môžu pozrieť denne od pondelka do piatku v Pálffyho paláci na Panskej 19 denne okrem pondelka od 11:00 do 18:00.

Vystavia grafiky s podobou európskych miest spred 300 rokov

BRATISLAVA 28. februára 2004 (SITA) – Od budúceho týždňa otvorí v Bratislave Slovenské národné múzeum (SNM) spolu s banskoštiavnickým Slovenským banským múzeom (SBN) novú výstavu Európske mestá v premenách času. Expozícia určená najmä pre študujúcu mládež, ale i kultúrnu i odbornú verejnosť, bude mať vernisáž v SNM na Vajanského nábreží vo štvrtok, 4. marca, o 15:00. Takmer 120 grafík dopĺňa 70 kníh zo 16. až 19. storočia. Výstava poukazuje na krásu a význam vyobrazenia mesta v grafickom umení minulých stáročí a súčasne umožňuje divákovi predstaviť si, ako vyzerali Viedeň, Budapešť, Paríž, Londýn pred tristo rokmi a porovnať ich s dneškom.

GMB získala ocenenie Galéria roka 2007

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v spolupráci so Zväzom múzeí na Slovensku a Radou galérií Slovenska, pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí (18.máj) udelili Galérii mesta Bratislavy titul Galéria roka 2007 v kategórii B – regionálne, mestské a miestne múzeá a galérie. Hodnoteným obdobím bol rok 2007.