Medzinárodný deň Rómov

Dňa 12. apríla 2008 od 9.00 do 16.00 sa v areáli Slovenského národného múzea v Martine – Múzea slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch uskutoční podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. Toto podujatie pripravilo Múzeum kultúry Rómov na Slovensku v spolupráci s OZ Romane šera a partnerom podujatia OZ Lokálnym partnerstvom sociálnej inklúzie Turiec. Podujatie podporilo mesto Martin – kandidát na Európske mesto kultúry 2013 a Kancelária Zdravé mesto Martina.

Po oficiálnom programe je pre návštevníkov pripravený program s rôznymi zaujímavými súťažami v speve, tanci, skoku vo vreci, preťahovaní lanom, hádzaní šípok,…. V tvorivých dielňach budú mať návštevníci možnosť upliesť si napr. tzv. „cigánske“ tkanice, dokonca si skúsiť vyrobiť podkovu či kotlík. V rámci podujatia vystúpia a o príjemnú náladu sa postarajú rómske súbory a kapely z Martina: rómsky súbor Lačhipen, rómska kapela Matúša Murgoša, SUN DANCE ACADEMY Kataríny Lackovej a z Košíc do Martina zavíta kapela Trival.

Hosťami podujatia budú Mgr. Art. Andrej Hrnčiar – primátor mesta Martin, ktorý podujatie otvorí, JUDr. Katarína Katinová – prednostka Mestského úradu v Martine a Mgr. Maroš Balog z Regionálnej kancelárie Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity Banská Bystrica.

V rámci podujatia sa môžu návštevníci oboznámiť s históriou a kultúrou Rómov prezentovanými na výstave Príbeh detí vetra, ktorá bude slávnostne sprístupnená v priestoroch Múzea kultúry Rómov na Slovensku.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Te pridžarel pes – Spoznajme sa 2005

Už po tretí krát majú záujemcovia o rómsku kultúru možnosť prísť
do Múzea slovenskej dediny v Martine – Jahodníckych hájoch na podujatie s názvom Te prindžarel pes – Spoznajme sa. V tomto roku sa podujatie bude konať v nedeľu 24. júla , v čase od 10. do 16. hodiny. Aký bude jeho tohoročný program?

Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.