Matica predáva kaštieľ v Necpaloch

Foto: Wikipedia

Matica slovenská predáva majetok, prepúšťa ľudí a potrebuje aj pôžičku. Ekonomická situácia Matice je podľa poslanca NR SR Jozefa Viskupiča (OĽaNO) zúfalá a aj samotní matičiari sa pýtajú, či tejto 151-ročnej verejnoprávnej inštitúcii nehrozí zánik. Viskupič počas dnešného poslaneckého prieskumu Výboru pre kultúru a médiá NR SR v martinskom sídle Matice slovenskej konštatoval, že ešte ani v septembri nemá Matica schválený rozpočet na rok 2014 a v situácii okolo strateného Národného pokladu sa nič nezmenilo. Šéf parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) povedal, že Matici zánik nehrozí, ak nájde svoje opodstatnenie v dnešných moderných časoch, pričom pripomenul, že na Maticu sa s otázkami obracia stále veľa zahraničných Slovákov. Ďalšia členka výboru Magda Vášáryová (SDKÚ-DS) má po dnešnom poslaneckom prieskume pocit, že v Matici je stále nejaká osoba alebo duch, ktorý Matici škodí.

 

Podľa šéfa Matice Mariána Tkáča má slovenská kultúrna ustanovizeň finančné problémy, pretože stavia nový závod pre Neografiu a všetky tohtoročné dividendy z tlačiarne išli tam. „Vybavujeme pôžičku, aby sme tento rok prežili. Znížili sme počet zamestnancov, 12 ľudí už v Matici nepracuje, niektorí boli v dôchodkovom veku, niektorí nepodávali také výkony, ako by bolo vhodné. Je fakt, že majetok, ktorý nepotrebujeme, sme začali predávať. Napríklad na čo je Matici slovenskej kaštieľ v Necpaloch, ktorý je kultúrnou pamiatkou a ktorý nevie využiť,“ povedal Tkáč s tým, že parlamentným poslancom odovzdal materiál, z ktorého jasne vyplýva, že Matica oddelene eviduje a financuje veci zo štátnych a z neštátnych prostriedkov. „Problém je v tom, že tých neštátnych zdrojov máme málo,“ uviedol Tkáč a dodal, že aj preto Matica uvažuje, ako využiť napríklad starú budovu Neografie či rekreačné zariadenie v Santovke, teda majetok, ktorý Matica nepotrebuje, ale naopak, má problémy, aby ho udržiavala. Tkáč zároveň ubezpečil, že tlačiareň Neografia ako taká nie je na predaj.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O svojom osude by mala rozhodnúť Matica sama

Odpovede na otázky týkajúce sa ďalšieho osudu Matice slovenskej by mala dať samotná Matica. Minister kultúry Daniel Krajcer to očakáva už v novembri na celoštátnom matičnom sneme, na ktorom sa má voliť aj vedenie inštitúcie. “Očakávam, že samotná Matica, pretože naozaj v Matici je veľa slušných ľudí, ktorí naozaj sú matičiarmi z presvedčenia, nesledujú žiadne bočné úmysly, dá odpovede na otázky týkajúce sa ďalšieho osudu a budúcnosti tejto inštitúcie. Je zlé, ak samotné vedenie spochybňuje inštitúciu, ktorú vedie,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA minister kultúry a cestovného ruchu Daniel Krajcer. S novým vedením by rád otvoril diskusiu o spôsobe financovania a úlohách, ktoré má Matica slovenská plniť.

Matica slovenská by mala získať vybraný majetok štátu

8. februára 2005 (SITA) – Na Maticu slovenskú by mal prejsť od 1. júna vybraný majetok štátu. Takýto návrh zákona pripravil poslanec NR SR František Mikloško, dnes sa ním bude zaoberať Legislatívna rada vlády. Na Maticu by mala prejsť podľa návrhu historická II. budova Matice slovenskej na Mudroňovej ulici v Martine, kde sa nachádza prevažná časť správy Matice slovenskej. Matica by tiež mala získať tzv. Beňuškov dom v Martine, administratívnu budovu v Priekope a kaštieľ v Necpaloch.

Matičné slávnosti v znamení Hronského a zahraničných Slovákov

Martinské matičné slávnosti, ktoré sa tento rok budú točiť okolo Jozefa Cígera Hronského a zahraničných Slovákov, sa začínajú v utorok 4. augusta 2009. Konajú sa totiž nielen pri príležitosti 146. výročia vzniku Matice slovenskej (MS) a 90. výročia jej oživotvorenia, ale aj vyhlásenia Roku J. C. Hronského. Ako na tlačovej besede povedal predseda Matice Jozef Markuš, Rok J. C. Hronského je atypický, pretože potrvá dva kalendárne roky pre dve päťdesiate výročia. Tento rok je to založenie Zahraničnej Matice slovenskej (ZMS), na ktorej čele stál Hronský, a budúci rok je to päťdesiate výročie Hronského smrti. “Hronský nie je niekým, kto patrí do minulosti,” vyhlásil Markuš.