Materiálová knižnica matériO Bratislava

Ilustračné foto

Materiálová knižnica matériO v Bratislave prvá materiálová knižnica v strednej a východnej Európe sprístupnená od 19. mája 2011 v Centre ARCHA, ARCHA / matériO, Továrenská 10, 811 09 Bratislava. Návštevy len po predchádzajúcej telefonickej alebo e-mailovej dohode v otváracích hodinách: pondelok – piatok 10.00 – 17.00.

matériO Bratislava – nová knižnica materiálov

Knižnica materiálov matériO Bratislava je spolu s knižnicou matériO v Prahe prvou materiálovou knižnicou v strednej a východnej Európe a novým prírastkom v európskej sieti nezávislých informačných centier v oblasti inovatívnych materiálov a technológií, v ktorej už úspešne fungujú podobné knižnice v Paríži, Barcelone a Antverpách. Vznik knižníc matériO Bratislava a Praha je podporený grantom Európskej únie v rámci programu Leonardo da Vinci – Prenos inovácií – „Transfer knižnice materiálov“ ako podpora celoživotného vzdelávania. V knižnici matériO je okrem depozitára reálnych 3D vzoriek a vzorkovníkov materiálov sprístupnená aj online databáza obsahujúca detailné informácie o materiáloch vrátane kontaktov na výrobcov a dodávateľov.

Komu a na čo slúži knižnica materiálov?

Knižnica materiálov je miesto, kde môžu načerpať inšpirácie a informácie profesionáli i študenti zo všetkých kreatívnych odborov ako napríklad architektúra, priemyselný a grafický dizajn, multimédiá, módny priemysel, remeselná výroba, výtvarné umenia…, ale i odborníci zaoberajúci sa vývojom nových produktov v najrôznejších priemyselných odvetviach. Poslaním knižnice materiálov je inšpirovať k inováciám – za týmto účelom zhromažďovať a zrozumiteľným spôsobom približovať informácie o inovatívnych materiáloch a technológiách najmä odbornej verejnosti – slúžiť ako komunikátor medzi vedou a technikou a napomáhať budovaniu vzťahov spolupráce medzi výrobcami/dodávateľmi a užívateľmi.

Aké konkrétne služby matériO Bratislava poskytuje?

V súčasnosti je v knižnici matériO Bratislava fyzicky prístupná kolekcia okolo 1000 vzoriek materiálov, ktorú postupne rozširujú o nové prírastky. V spolupráci s matériO Praha pripravujú české vydanie vyhľadávanej knihy Materiology – sprievodcu materiálmi a technológiami pre kreatívny priemysel (autori Daniel Kula, Élodie Ternaux, Frame/Birkhäuser, 2009), ktoré na Slovensku predstavia v Bratislave v októbri počas festivalu architektúry ARCHDAYS 2010. V druhej polovici roka 2011 začnú v knižnici matériO Bratislava so sériou ôsmich seminárov, počas ktorých priblížia účastníkom svet kreatívnych možností rôznych inovatívnych materiálov. Po dvoch rokoch budovania knižnice s podporou grantu z EÚ bude knižnica fungovať od 1. 10. 2012 na báze spoplatnených individuálnych a kolektívnych členstiev (napr. pre školy, firmy, väčšie kreatívne kolektívy). Do tohto termínu je využívanie základných služieb knižnice (osobná návšteva knižnice a prístup do online databázy v priestore knižnice) zdarma. Služby knižnice plánujú neskôr rozšíriť aj o špecializované konzultácie a poradenstvo, semináre venované novinkám, trendom, inšpiráciám a prehlbovaniu vedomostí o vlastnostiach a možnostiach uplatnenia materiálov.

Kto môže s matériO Bratislava spolupracovať?

Knižnica matériO je otvorená spolupráci so všetkými záujemcami – či jednotlivcami, alebo kolektívmi a organizáciami zo Slovenska, ale aj z okolitých regiónov. Ľubica Fábri, riaditeľka: „Veríme, že naše služby za účelom inšpirácie a vzdelávania sa v oblasti materiálov budú v budúcnosti využívať všetci dobrí profesionáli, pedagógovia, školy, vývojové tímy firiem, architekti, dizajnéri, či umelci. Sme však otvorení aj spolupráci so záujemcami zo širšej verejnosti, ktorí hľadajú objektívne informácie o moderných materiáloch a ich dodávateľoch.“

Knižnica matériO Bratislava je aj partner pre firmy, ktoré sa zaoberajú vývojom, výrobou či dodávkami materiálov. Do knižnice môžu poskytnúť vzorky svojich zaujímavých produktov a získať v spolupráci s knižnicou cenné kontakty s potenciálnymi odberateľmi. Po porovnaní materiálu s databázou a po konzultácii s ostatnými partnermi v sieti knižníc matériO môže byť inovatívny produkt zaradený aj medzi medzinárodne indexované materiály a prezentovaný aj v celoeurópskej online databáze. Ľubica Fábri, riaditeľka Centra ARCHA a knižnice matériO: „Knižnicu matériO Bratislava prevádzkujeme v skúšobnom režime už od 1. 4. 2011. Za tento čas sme zaznamenali výborné ohlasy najmä od záujemcov z radov architektov a distribútorov moderných materiálov, máme nahlásené skupinové návštevy študentov z viacerých vzdelávacích inštitúcií. Oproti pôvodnému zámeru, organizovať špecializované semináre a workshopy až na jeseň, začíname realizovať prvé odborné workshopy v spolupráci s renomovanými dodávateľmi rôznych materiálov už v júni tohto roku. Teší nás, že záujem o naše služby prejavujú nielen slovenskí užívatelia, ale aj profesionáli a školy z Moravy a Rakúska.“

Otvorenie knižnice matériO a centra ARCHA podporili:

HITECO Team, Berndorf Bäderbau, Miele, AP Media, Citroen, HITECO, IN HOME, Kinnarps, mmcité, mminterier, Popradský čaj, RONA, TECHO, Tuli, Unify P&P

Partneri Centra ARCHA v roku 2011:

HITECO Team, Karpatská Perla

Stáli mediálni partneri Centra ARCHA:

SITA, ARCHINET.SK
http://www.archacentre.org, http://www.materio.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Cenu za web získala verejná knižnica v Trenčíne

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne získala prvé miesto v celoslovenskej súťaži o najlepší web. Ocenenie v kategórii verejných a školských knižníc jej udelila odborná porota v súťaži organizovanej Spolkom slovenských knihovníkov. Porota sa pri hodnotení webov knižníc zameriavala na obsah, aktuálnosť a príťažlivosť stránky, ďalej na prehľadnosť, originálnosť a interaktivitu. Po trenčianskej krajskej knižnici získali od poroty najviac hlasov Knižnica Józsefa Szinnyeiho v Komárne a Zemplínska knižnica Trebišov. Porota udeľovala ceny aj webom odborných knižníc, v nej uspeli Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, Univerzitná knižnica v Bratislave a Knižnica Vysokej školy manažmentu City University of Seattle. V oboch kategóriách porota hodnotila 24 knižníc. Najhoršie dopadli Školská knižnica pri Gymnáziu Hlinská v Žiline a Univerzitná knižnica Trenčianskej Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

Rakúska národná knižnica sprístupní na webe svoje historické zbierky

Rakúska národná knižnica zdigitalizuje v rámci projektu Private Public Partnership takmer pol milióna kníh aj z obdobia Rakúsko-Uhorska, súčasťou je tiež slovanská zbierka. Tá obsahuje približne 50-tisíc pôvodných diel, medzi nimi aj dielo Antona Bernoláka Grammatica Slavica. Všetky diela sprístupní služba Knihy Google a v budúcnosti si tak budú môcť všetci študenti, bádatelia či akademici v ktorúkoľvek dennú či nočnú dobu prehliadať digitalizované tituly knižnice na internete a to z ktoréhokoľvek miesta na svete.