Matejov dom sprístupnený, je v ňom nová expozícia

Otvorením novej, interaktívnej stálej expozície v zrekonštruovanom Matejovom dome v areáli banskobystrického mestského hradu dnes Stredoslovenské múzeum oslávi sté výročie otvorenia svojej prvej stálej expozície a 120. výročie svojho založenia. Verejnosti tak budú opäť sprístupnené pôvodné priestory prvej stálej expozície, ktorú tam 17. októbra 1909 otvorilo vtedajšie Mestské múzeum, predchodca dnešného Stredoslovenského múzea.

Ako informovala riaditeľka múzea Zuzana Drugová, tri roky trvajúca rekonštrukcia Matejovho domu, postaveného v roku 1479, stála vyše 1,068 milióna eur. S výnimkou úvodného grantu od ministerstva kultúry vo výške vyše 66-tisíc eur, ju uhradil Banskobystrický samosprávny kraj ako vlastník objektu a zriaďovateľ múzea. Okrem komplexnej obnovy interiéru Matejovho domu rekonštrukcia zahŕňala aj výstavbu štyroch drevených podlaží Baníckej bašty, ku ktorej je Matejov dom pristavaný a ktorá bola po požiari v auguste 1761 bez podlaží. “Na prízemí plánujeme dať vstupné priestory k dispozícii kaviarni, ktorá bude prevádzkovaná chránenou dielňou. Prvé, druhé a tretie poschodie približuje v ôsmich miestnostiach 2 863 zbierkových predmetov novej stálej expozície. Na štvrtom poschodí plus v dvoch nových podlažiach podkrovia Matejovho domu máme 300 (štvorcových, pozn. SITA) metrov nového kvalitného plne klimatizovaného depozitára,” povedala Drugová.


Nová stála expozícia v Matejovom dome približuje na ploche 470 štvorcových metrov históriu mesta Banská Bystrica. Jej súčasťou je replika slovanskej polozemnice, vzácna zbierka stredovekých kachlíc, zbierka chladných zbraní, expozícia gotickej plastiky a maľby i miestnosti venované významným banskobystrickým osobnostiam a starostom, na ktoré múzeu prispelo mesto Banská Bystrica. História remesiel v Banskej Bystrici prezentuje spolu viac ako 700 zbierkových predmetov.


Okrem sprievodného textu k jednotlivým tematickým celkom je ozvučená súvisiacimi zvukmi a ruchmi a hudbou banskobystrických autorov. Zaujímavosťou je nahrávka stredovekej hudby z konca 15. storočia, ktorá vznikla z archívnych materiálov špeciálne pre potreby novej expozície. Interaktívnosť expozície zabezpečujú počítačové kiosky v každej miestnosti, ktoré prostredníctvom dotykových panelov umožňujú záujemcom dozvedieť sa o zbierkovom fonde detailnejšie informácie. Vybudovanie novej expozície si vyžiadalo vyše 165-tisíc eur. Z toho zhruba 100-tisíc eur poskytol Banskobystrický samosprávny kraj, zvyšok mesto Banská Bystrica, ministerstvo kultúry a sponzori.


Ak pripomenul banskobystrický župan Milan Murgaš, rekonštrukcia Matejovho domu spolu s vybudovaním novej stálej expozície boli najväčšou investičnou akciou samosprávneho kraja v oblasti kultúry za posledné štyri roky. “Keby v tomto meste nebol samosprávny kraj, bolo by problematické dostať sa k službám kultúry,” uviedol Murgaš s tým, že väčšina kultúrnych inštitúcií v Banskej Bystrici patrí pod župu, niekoľko pod štát a len jedna je mestská.


Neskorogotický Matejov dom s gotickým portálom a kamenným balkónom patrí medzi najvzácnejšie historické budovy v Banskej Bystrici a je národnou kultúrnou pamiatkou. Postaviť ho dal údajne kráľ Matej Korvín pre svoju mladú manželku Beatrice Aragónsku, dcéru neapolského kráľa. Na fasáde sú dodnes reliéfy erbov ich rodov. Budova neskôr slúžila ako zbrojnica, ako sklad pušného prachu alebo sýpka.


Po veľkom požiari v auguste 1761 zostali z Matejovho domu ruiny, ktoré sa dočkali rekonštrukcie až v rokoch 1907 – 1909 a ďalšej teraz. Pred rekonštrukciou nebol Matejov dom verejnosti prístupný, Stredoslovenské múzeum v ňom malo depozitár zbierkových predmetov. Ten však už tiež nevyhovoval súčasným požiadavkám na kvalitu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Matejov dom sprístupnený, je v ňom nová expozícia

    Matejov dom: Lacný, ale veľmi zaujímavý

    Dana Sudorová, Karol Sudor, 23. 3. 2010

    Keď sme sa postavili na námestie v Banskej Bystrici a začali sa pýtať okoloidúcich, čo by sme ako potenciálni turisti určite nemali vynechať, očakávali sme, že väčšina nás pošle k pamätníku SNP a recesisti do obchodného centra Europa. Nestalo sa tak, dvanásť z dvadsiatich oslovených prekvapivo vybralo Stredoslovenské múzeum. Asi sme naozaj kultúrnejší, než si myslíme.

    Stála expozícia predstavuje 2863 zbierkových predmetov zo zbierok Stredoslovenského múzea. V Matejovom dome vznikla klenotnica s najvzácnejšími zbierkami, archeológia s replikou slovanskej polozemnice a zbierkou stredovekých kachlíc, zbrojnica prezentuje zbierku chladných zbraní. Nachádzajú sa tu miestnosti venované významným banskobystrickým osobnostiam a starostom, bohatú históriu remesiel prezentuje vyše 700 zbierkových predmetov. Expozícia gotickej plastiky a maľby predstavuje unikáty slovenského i európskeho významu. Expozícia je ozvučená hudbou banskobystrických autorov a je v nej využitá audiovizuálna prezentácia a počítačová technika.”

    Čítajte viac a pozrite si video: TU

Comments are closed.