MARTIN: Skanzen v nedeľu pozýva na Vianoce na dedine

Obrázok k článku

Vianočné zvyky našich predkov možno už tradične spoznať vďaka programom Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea slovenskej dediny v Martine. Skanzen v Martine, Jahodníckych hájoch v nedeľu 13. decembra od 10:00 do 16:00 pozýva na program Vianoce na dedine. Najväčšie múzeum v prírode na Slovensku navodí návštevníkom zimnú atmosféru s pomocou speváckej folklórnej skupiny Orava z Dolného Kubína v programe s názvom Priadky. Skupina vystúpi o 10:30, 12:30 a 14:30. Ďalší účinkujúci, folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc ukáže, ako sa koledovalo na dedine v okolí Nitry v programe Vianoce v Ujlaku (dnešná obec Veľké Zálužie), informuje o tom SNM v Martine na webe múzea, http://www.snm.sk/?slovenske-narodne-muzeum-v-martine-uvodna-stranka.

 

Na deti od 10:00 do 16:00 čaká Mikuláš so svojou družinou. Pre dobré deti má už nachystaný kôš so sladkými dobrotami, ale niečo sa nájde aj pre nezbedníkov. Keďže sa podujatie uskutoční 13. decembra, teda na Luciu, vianočné zvyky doplnia i zvyky spojené s týmto menom. Všetci si môžu počas dňa vyskúšať ondrejské veštenie a zlé sily odoženú v bielom zahalené Lucie.

 

Blížiace sa Vianoce nie sú iba o zvykoch, ale aj o sladkostiach. Nezabudnú na to ani v Múzeu slovenskej dediny a ponúknu čerstvé oblátky a ukážky zdobenia medovníkov i ochutnávky tradičných vianočných jedál. V tvorivej dielni si zas každý záujemca vyrobí vlastnú ozdobu na stromček. V rámci programu sa o 13:30 uskutoční rímskokatolícka svätá omša v kostole z Rudna.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vianoce na dedine 2007

V nedeľu 9. decembra 2007 sa v Múzeu slovenskej dediny, v národopisnej expozícii v prírode Slovenského národného múzea v Martine uskutoční posledné tohoročné programové podujatie Národopisného roka „Vianoce na dedine“.

SNM-EM: Vianoce na dedine

7. decembra 2003 sa bude v Slovenskom národnom múzeu – Múzeu slovenskej dediny konať akcia: Vianoce na dedine – ukážky predvianočných a vianočných zvykov a obchôdzok, ukážky výroby tradičných vianočných ozdôb, pečenia oblátok, zdobenia medovníkov.

Veľká noc na dedine

V nedeľu, 20. marca 2005 sa v Múzeu slovenskej dediny Jahodnícke háje, v národopisnej expozícii v prírode Slovenského národného múzea v Martine uskutoční podujatie „Veľká noc na dedine“.

Martin > Michalský jarmok

V nedeľu 2.októbra sa v Múzeu slovenskej dediny v Martine –Jahodníckych hájoch uskutoční ďalšie z cyklu XV.národopisného roka – tradičný Michalský jarmok. Predstavia sa na ňom viacerí ľudoví remeselníci a výrobcovia najmä z oblasti severozápadného Slovenska s ukážkami tradičných remesiel a výrob.