Marcin vypátral vzácne fresky

Obrázok k článku

Príbeh stredovekého románskeho chrámu v Lesnom sa podobá na detektívku. Hlavným hrdinom bol v tomto prípade gréckokatolícky kňaz Matúš Marcin. Keď sa v spomínanom chráme robila pred časom nová strecha a krov, miestny duchovný otec mu povedal, že v podkroví znovuobjavili zabudnuté gotické a renesančné byzantské fresky, v tomto regióne ojedinelé a vzácne…..

Príchodom pamiatkárov sa začal celý príbeh a pátrania po pokladoch histórie. Vzbudil záujem aj u samotných obyvateľov dediny. ,,Každý bol zvedavý, čo sa tam hore v nedostupnom podkroví chrámu vlastne nachádza….aké fresky a ikony s tajomným písmom, čo nik nevedel prečítať,“ hovorí o objavovaní pokladu Matúš Marcin. Na reštaurovanie a konzervovanie vzácnych fresiek vyčlenilo finančné prostriedky Ministerstvo kultúry SR. Vďaka týmto peniazom nadobudli fresky svoju niekdajšiu podobu, no zároveň sa potvrdilo, že chrám ešte nevydal všetky svoje tajomstvá.

"Bolo nádherné sa postupne dopracovať k ďalším archeologickým správam, či iným historickým materiálom, ktoré hovorili iba o neukončenom a základnom archeologickom výskume spojenom s ďalším klenotom tohto chrámu, svedčiacom o jeho význame v zašlých časoch. Boli to objavené základy stredovekej sakrestie a ostiária-kostnice – vzácna zriedkavosť a rarita v tomto regióne,“ opisuje svoje pocity kňaz.

Jeho slová sa potvrdili iba nedávno, kedy sa uskutočnil geosonárny prieskum podlahy chrámu a blízkeho okolia. Okrem zvyškov románskych základov sa priamo pod podlahou chrámu našli s najväčšou pravdepodobnosťou aj hrobky, či náhrobne kamene a niekoľko kostrových pozostatkov. Ďalší archeologický výskum v chráme bol však finančne náročný a tak o pomoc požiadali Nadáciu VÚB, od ktorej získali 6 600 eur. Peniaze by pomohli aj k tomu, aby bol zistený skutočný vek chrámu. Historici ho síce datujú na rok 1250, no opierajú sa pritom iba o písomnú zmienku a jeho skutočný vek môže byť oveľa vyšší.

"Tento vzácny chrám plný rôznych prekvapení a neodhalených tajomstiev vo mne neustále evokuje snahu zachrániť a sprístupniť všetky jeho duchovné, historické a umelecké artefakty. Je to ako dobrodružná cesta plná neočakávaných zvratov a prekvapení, rôznych ťažkostí, ktoré treba prekonať, no keď dôjdete do cieľa, viete, že ste urobili tú správnu vec a tešíte sa, že ste mohli byť jedným z účastníkov pri odkrývaní neznámej a predsa tak blízkej histórie," dodal na záver M. Marcin.

V tomto roku Nadácia VÚB rozdelí 100 000 eur na záchranu kultúrneho a prírodného dedičstva. O granty sa môžu do konca marca uchádzať mimovládne organizácie alebo samospráva. Informácie o možnosti získať prostriedky sú na stránke http://www.nadaciavub.sk/. 
  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Drevený chrám zrenovovaný a nanovo posvätený

Prvú komplexnú rekonštrukciu má za sebou drevený chrám sv. Paraskievy v obci Potoky v okrese Stropkov, ktorý tu postavili v roku 1773 a dostal sa aj do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Investičné náklady na renováciu tejto jedinečnej kultúrnej pamiatky vyšli na viac ako 200-tisíc eur. Úrad vlády SR prispel sumou 91 tis. €, Ministerstvo kultúry SR poskytlo dotáciu 25 tis. € a z Nadácie VÚB získali grant 83 tis. € z programu Poklady môjho srdca. V nedeľu 26. septembra 2010 arcibiskup Ján Babjak v obnovenom chráme slúžil sv. liturgiu a nanovo slávnostne posvätil chrám.

Do chrámu už nebude zatekať

SPIŠSKÁ KAPITULA – Do katedrálneho Chrámu sv. Martina v Spišskej Kapitule už roky zateká. Strechu opravujú už od roku 2004 a teraz sa končí rekonštrukcia jej severnej strany. Do leta treba položiť ešte niekoľko metrov nových šindľov.

Odpovede

Comments are closed.