Malý kaštieľ rozdelil obyvateľov Cífera

Obrázok k článku (slovenskehrady.sk)

Ani verejné zhromaždenie obyvateľov Cífera nedalo odpoveď na otázku, či má obec kúpiť kaštieľ, ktorý kedysi patril šľachtickému rodu Zičiovcov. Časť obyvateľov je za kúpu a zachovanie malého kaštieľa, časť je rázne proti. Kaštieľ z 2. polovice 18. storočia by stál obec približne 230 tisíc eur, jeho oprava ďalších približne pol milióna eur. Samospráva by však získala priestory pre múzeum a ďalšie kultúrne aktivity.

,,Posunieme to obecnému zastupiteľstvu, nech poslanci rozhodnú,“ skonštatoval starosta Cífera Maroš Sagan. Na verejnom zhromaždení sa podľa neho otvorila aj iná možnosť na záchranu kaštieľa. ,,Ak by poslanci povedali nie, bol by tu priestor pre založenie občianskeho združenia, ktoré by sa mohlo pokúsiť kaštieľ získať. Vycítil som z reakcií ľudí, že záujem majú,“ dodal.

Cífer postupne prišiel o staré kúrie, meštianske i gazdovské domy. V obci zostali z historických stavieb ešte malý a veľký kaštieľ. Malý kaštieľ, pôvodne prícestný hostinec, ponúka jeho majiteľka na predaj. Aj keď zatiaľ nie je vyhlásený za kultúrnu pamiatku, podľa viacerých obyvateľov Cífera symbolizuje kus histórie obce. Starosta Sagan na zhromaždení povedal, že obec by peniaze na kúpu kaštieľa mala. Zároveň však upozornil, že by to na niekoľko rokov znamenalo výrazné škrty v investíciách do chodníkov, ciest, rozširovania kanalizácie alebo nadstavby materskej školy. Práve to sa nepozdáva časti obyvateľov, ktorí sú zásadne proti kúpe kaštieľa. Vedenie obce už predtým zorganizovalo internetovú anketu o tom, či obec má kaštieľ kúpiť alebo nie. Približne polovica respondentov sa vyjadrila za.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Poľovnícky kaštieľ s dobovou strechou

Honosný poľovnícky kaštieľ rodiny Csákyovcov z 15. storočia bol v minulosti známy ako miesto radovánok zemplínskej honorácie.
Znovuzrodenie kaštieľa
„V priebehu storočí kaštieľ chátral aj preto, že nebol zaradený medzi kultúrne pamiatky. Dlho v ňom boli predajne, ale postupne nevyhovovali hygienickým nárokom. Záchranou kaštieľa sme sa zaoberali už viac rokov, no konkrétne kroky sme urobili až vlani,“ priblížil históriu znovuzrodenia kaštieľa Ladislav Bodnár, starosta Vojčíc.