Majstrovské dielo zo zbierok SNG

Na šírku komponovaný reliéf Poslednej večere v bohatom boltcovom ráme pochádza z kostola sv. Jána Evanjelistu vo Veľkej. Vznikol pravdepodobne v 60. rokoch 17. storočia za pôsobenia farára Michala Noscovia ako súčasť nového zariadenia chrámu patriaceho vtedy evanjelikom. Výjav Poslednej večere je zachytený okolo pozdĺžneho stola v tradičnom ikonografickom type rozšírenom už od 10. storočia. Autorom reliéfu, inšpirovaného zrejme staršou grafickou predlohou, je Pavol Gross st., zakladateľ ranobarokovej sochárskej dielne v Spišskej Sobote. Táto pôvodne polychrómovaná drevorezba s nezvyčajným využitím autorských perforácií materiálu bola v minulosti viackrát opravovaná. Výstava dokumentuje priebeh a výsledky posledného reštaurovania a ponúka aj zaradenie diela v rámci širšieho kontextu rezbárskej tvorby 17. storočia.

Pavol Gross st.: Posledná večera, reliéf, 60. roky 17. storočia
Vodné kasárne 1. poschodie, rizalit
Od 24. júna 2003 – do februára 2004
Reštauroval akad. soch. Štefan Poljak (2001-2002), kurátorka Katarína Chmelinová

Stále expozície
SNG, Vodné kasárne

Staré európske umenie 16. – 18. storočia
Gotické umenie Slovenska
Barokové umenie na Slovensku
Umenie 19. storočia na Slovensku

Zdroj: SNG

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Plagáty z Viedne

Viedenská mestská a zemská knižnica spravuje okrem iného i rozsiahlu zbierku plagátov. Výstava predstaví po prvýkrát na Slovensku výber plagátov z tejto zbierky, ktorý je založený na historicko-umeleckom mapovaní hlavných vývinových tendencií plagátu v časovom intervale presahujúcom sto rokov.

Majstrovské diela umenia 20. storočia zo zbierok SNG

Koncepcia reprezentatívneho výberu diel vychádza zo zámeru predstaviť najvýznamnejšie obsahové, formálne a významové okruhy, tendencie a štýlové metamorfózy v časovom slede jednotlivých desaťročí: od prežívania estetiky akademizmu, luminizmu, secesiou poznačeného symbolizmu, cez vznik a konštituovanie monumentalizačného úsilia národnej moderny…

Hlavou dolu

16 voľných grafických listov zobrazuje umučenie jezuitských misionárov. Ich mená, miesto a dátum smrti uvádza latinský nápis v spodnej časti listu. Výjavy pôvodne ilustrovali knihu Societas Iesu usque sanguinis et vitae profusionem in Europa, Asia, America… (Praha 1678) českého jezuitu Mateja Tannera, v ktorej zaznamenal ich osudy.

Václav Cigler a jeho škola

Výstava je usporiadaná v spolupráci s Galériou Pokorná v Prahe, ktorá ju pripravila pre pražskú výstavnú sieň Mánes (jún 2003). Predstavuje dielo významnej osobnosti českého moderného výtvarného umenia doc. Václava Ciglera (1929) v kontexte jeho pedagogickej činnosti na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave

Východoslovenská galéria 1952- 2002

Východoslovenská galéria v Košiciach si pripomína 50. výročie od začiatku svojej zberateľskej a výstavnej činnosti. Bola založená ako druhá slovenská galerijná inštitúcia (po SNG v Bratislave) a dnes sa zaraďuje medzi najväčšie a najstaršie slovenské zberateľské inštitúcie podobného druhu.