Maďarič ocenil najlepšie múzeá a galérie aj ich pracovníkov

Slovensko pozná najlepšie múzeum za predchádzajúci rok, je ním Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici. Jeho riaditeľka Zuzana Drugová si v pondelok 17. mája 2010 pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí prevzala na ministerstve kultúry cenu z rúk ministra Mareka Maďariča a šek na 1 660 eur. Porotcov oslovilo vytvorenie nových depozitárnych priestorov aj nová stála expozícia mesta v Matejovom dome. Drugová poďakovala najmä svojmu kolektívu, ktorý si podľa jej slov napriek všetkému zachováva nadšenie, a pochopeniu zriaďovateľa múzea. Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici je najlepším múzeom v kategórii regionálnych, mestských a miestnych múzeí a galérií. V druhej kategórii porotcovia najlepšie špecializované múzeum či galériu s celoslovenskou pôsobnosťou neurčili. Vyberali pritom zo šestnástich nominácií.

Cenu Múzeum roka udelil Maďarič už po siedmy raz, ku koncu odovzdávania cien vyhlásil ôsmy ročník súťaže. Ministerstvo ňou chce múzeá skvalitniť a vytvoriť medzi nimi konkurenciu. Titul patrí múzeu, ktoré má komplexný profesionálny prístup a výborné výsledky za uplynulý kalendárny rok. V minulom ročníku ceny putovali do Slovenského technického múzea spomedzi špecializovaných celoslovenských inštitúcií a do Múzea mesta Bratislavy spomedzi regionálnych, mestských a miestnych múzeí a galérií, ktoré tak obhájilo svoj titul z roku 2007.


Maďarič s predsedom poroty Mikulášom Benžom odovzdali plakety aj osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o ochranu hnuteľného kultúrneho dedičstva Slovákov. Cenou Andreja Kmeťa poctili jednu z najvýznamnejších bádateliek na poli výtvarného umenia 20. storočia na Slovensku Ľudmilu Peterajovú, spoluautorku koncepcie budovania Múzea oravskej dediny v Pribyline Ivetu Zuskinovú, ktorá sa venuje výskumu ľudovej kultúry Liptova a bývalú etnografku Západoslovenského múzea v Trnave Drahomíru Pillovú. Mužskú vedeckú obec reprezentovali dvaja laureáti – priekopník technického múzejníctva na Slovensku Štefan Javnický a výtvarný teoretik, galerista a publicista Fedor Kriška. Ako vyhlásila Zuskinová, toto ocenenie je ocenením ich práce, ktorú často “nepokladajú za povolanie, ale za koníček”. Pochválila sa však, že takto sa im podarilo skĺbiť prácu so záľubou.


Cenu Andreja Kmeťa obnovilo ministerstvo v roku 2008, každoročne tak oceňuje osobnosti z oblasti múzeí, galérií, fokloristiky a etnografie za celoživotnú prácu či významné počiny. V predchádzajúcom prvom obnovenom ročníku cenu získali exriaditeľ Oravskej galérie a tvorca Múzea oravskej dediny v Zuberci-Brestovej Jiři Langel, kurátor, neskôr zástupca riaditeľa a riaditeľ Trenčianskeho múzea Milan Šišmiš a Magdaléna Zubercová, ktorá sa celý život venovala rozširovaniu, vedeckému skúmaniu a propagácii zbierok SNM-Historického múzea.


“Múzeá a galérie, ale najmä ľudia, ktorí v nich pracujú, sú takou tichou, ale významnou a dôležitou súčasťou našej kultúry,” vyhlásil Maďarič. Tvrdí, že títo ľudia nie sú mediálnymi celebritami, no on si ich váži, pretože je to ich celoživotné poslanie a aj keď nie sú adekvátne finančne ocenení a nepracujú v ideálnych podmienkach, “kvalita našich múzeí a galérií rastie”, uzavrel Maďarič.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.