Madame TUSSAUD´S Muzeum

Múzeum sa nachádza na Marylebone Road, sto yardov východne od stanice Baker Street. Je to dlhá elegantná budova s jemnou, klasickou fasádou. Stojí na západnom konci. Týči sa to ako obrovská vyrážka, je to zelené londýnske Planetárium.
V lete je ľahko identifikovateľná podľa enormných radov okolo rohu až ku Allsop Place. Toto voskové múzeum je jedno z Londýnskych najpopulárnejších turistických atrakcií. Pri vstupe, alebo kým čakáte v dlhom rade, môžete obdivovať zlaté figúry na vrchu kupoly kostola svätej Mary.
Cinik by sa mohol spýtať čo je také zaujímavé v tomto múzeu, že sú tam také rady?
Tak čo je tá atrakcia? Možno to, že Madame Tussaud´s je ako pop chart. Hovorí nám kto sú momentálne naše celebrity a kto je najväčší všetkých čias.
“Musíte veľmi vysoko v rebríčku aby ste sa sem dostali. Pretože tu môžete nájsť niekoľko držiteľov Nobelovej ceny, ale tiež množstvo filmových, športových a hudobných hviezd. Niektoré z nich tu majú len dočasné miesto – Sláva je nestála – prchavá.
Ostatné tu budú pravdepodobne v pokoji odpočívať. Tak napr. Jean – Paul Marat, ktorého mŕtva maska vymodelovaná pani Tussaudovou, bola v zbierke múzea viac ako 200 rokov.

Vosková práca nie je vec krásy, a tiež skladanie jeho kúskov do kopy ho tiež nerobí krajším. Nič nepopiera zručnosť voskového sochárstva – keď vystavený predmet a voskovo – vyrobený predmet sú vyfotografované vedľa seba a je veľmi ťažké povedať, ktorý je ktorý. Ale vosková práca môže zriedka byť viac ako 3 rozmerná momentka. Napr. figúra Pavarotiho vo vstupnej miestnosti múzea, je neuveriteľne ako živá, ale bez života.

VÝSTAVNÉ PRIESTORY :
Múzeum je rozdelené do 7 areálov :

Duch Londýna, Veľkolepá hala, Záhradná párty, 200 rokov, Legendy, Superhviezdy a miestnosť hororov.

Veľkolepá hala je domovom kráľov a kráľovien, panovníkov a panovníčiek. Henry VIII je oblkopený jeho všetkými šiestimi manželkami. Aj keď to sa nanešťastie v skutočnom živote nikdy nestalo. Francúzsku kráľovskú rodinu modelovala madame Tussaud počas života keď bola vychovávateľka sestry Louisa XVI.

Duch Londýna pokrýva viac ako 400 rokov Londýnskej histórie, hoci je ťažké zaručiť presnosť niektorých prvých figurín – kráľovná Elizabeth vyzerá viac ako Bette Davis.

GARDEN PARTY :
Sa nachádza na najvyššom poschodí, je to kolekcia ” lesku “. Legendy a super hviezdy sú to, čo očakávate. Najzaujímavejšia je sekcia ” 200 ROKOV” , ktorá obsahuje veľa z trikov tradície voskovej práce .

Miestnosť hororov :
Najznámejšia je samozrejme miestnosť hororov, ktorá mala svoje pôvody v Caverne des Grands Voleurs doktora Filipa Curtius. Caverne bolo otvorené v Paríži v r. 1783 a Curtius bol učiteľ Madame Tussaud. Táto kolekcia tvorila základ ” cestovnej výstavy, ktorú Madame Tussaud priniesla do Anglicka r. 1802. Aby predišla urážke citlivých dám, Madame Tussaud preniesla viac nechutných výstavných kusov do – ako to ona nazvala – ” Oddelená izba” a neskôr bola táto izba premenovaná na IZBU HOROROV: Toto meno jej dal magazín Punch v roku 1846.
Táto miestnosť je hrozná, obsahuje scény mučenia a popravy a tieto sú nepríjemné aj pre pripravených návštevníkov. Tento dojem tvoria tiež relikvie domov, ako aj starý umieráčikom vyzváňajúci zvon na Newgate. Nachádza sa tam aj gilotína pod ktorou prišla o hlavu Mária Antoaneta.

MADAME TUSSAUD
Marie Grosholtz Tussaud sa narodila v Strasburgu roku 1761 ako dcéra vojaka. Jej otec bol zabitý v 7- ročnej vojne, 2 mesiace pred jej narodením. Prvých 5 rokov svojho života prežila s ovdovenou matkou v Berne. Jej matka bola domáca u Dr. Curtiusa, ktorý ich obidve vzal do Paríža r. 1770. Marie sa naučila zručnosti voskovej plastike a vyrobila známe figuríny vekov vrátane Voltaira a Benjamina Franklina -, ktoré sú stále na displayi múzea.
Marie bola pozvaná do Versailes. Spojenie s kráľovstvom ju počas revolúcie skoro stálo život. Bola väznená, ale neskôr oslobodená a zamestnaná. Pripravovala mŕtve masky, niektoré z najpopulárnejších obetí gilotíny.
Roku 1795 sa vydala za Francoisa Tussauda, ale o 7 rokov neskôr sa aj s deťmi odsťahovali do Anglicka a nikdy sa nevrátili späť

Záver:
Na záver by som chcela vyjadriť svoj názor a ukončiť stručný popis múzea Madame Tussad v Londýne. Mne osobne sa tu veľmi páčilo, všetky výstavné priestory sú zaujímavé. Pre mňa bola veľmi zaujímavá Grand Hall kde som mohla stáť vedľa princeznej Diany, či Billa Clintona. Som si istá, že každého z vás by tam niečo zaujalo.
Vstupné je 11 libier a otvorené je denne .
Ak budete mať možnosť určite si to nenechajte ujsť a navštívte toto moderné múzeum.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

MADAME TUSSAUD

Marie Grosholtz Tussaud sa narodila v Strasburgu roku 1761 ako dcéra vojaka. Jej otec bol zabitý v 7- ročnej vojne, 2 mesiace pred jej narodením. Prvých 5 rokov svojho života prežila s ovdovenou matkou v Berne. Jej matka bola domáca u Dr. Curtiusa, ktorý ich obidve vzal do Paríža r. 1770.

Britské múzeá

BRITISH MUSEUM – je najväčším komplexom zbierok vo Veľkej Británii. Jeho expozície obsahujú zbierkové predmety afrických kultúr – históriu, sociálne zriadenie jednotlivých kmeňov, ale hlavne zachytávajú históriu Egyptu ako sú náboženské relikvie, oblečenie, úžitkové umelecké predmety či peniaze a pod.. Ďalej sa tu nachádzajú ukážky z reštaurovania a konzervovania, ale aj z vedeckého skúmania. Významnou expozíciou je história o objavení Ameriky a jej celkový vývoj.

Aténske múzeum bude počas LOH otvorené

ATÉNY 23. júna 2004 (SITA/AFP) – Grécke archeologické múzeum, jedna z najväčších turistických atrakcií v Aténach, do zahájenia olympijských hier v auguste sprístupní verejnosti väčšiu časť priestorov, ktoré sa počas uplynulých dvoch rokov podrobili renovácii, oznámil v stredu riaditeľ múzea Nikolaos Kaltsas.

Vvýstava šlabikárov

V roku 100. výročia svojho založenie Šarišského múzeum pripravilo pre svojich návštevníkov množstvo kultúrnych akcií a výstav. Jednou z nich je výstava šlabikárov od 20. storočia po súčasnosť zo súkromnej zbierky Bardejovčana Štefana Peteju, ktorá bude otvorená 26.8.2003 v priestoroch Prírodovednej expozície (prednášková miestnosť) na Rhodyho ulici v Bardejove.