Ľudia opäť pešo putovali na Katarínku

Obrázok k článku

V 18. storočí prichádzali na bielonedeľnú púť z Trnavy tisíce ľudí
Svätou omšou v ruinách Kostola sv. Kataríny v lese pri Dechticiach vyvrcholila v nedeľu 12. apríla Bielonedeľná púť, ktorú organizujú dobrovoľníci z projektu na záchranu zrúcaniny Katarínka. Ľudia k historickému miestu spoločne putovali cez les zo železničnej zastávky Buková. Na svätej omši ich podľa Ľuba Blišáka z organizačného tímu bolo asi štyristo.

Už 16. ročník nadväzuje na tradičné bielonedeľné púte z 18. storočia, kedy z Trnavy ku kostolu v malokarpatských lesoch prichádzali tisícky pútnikov na čele s biskupom. Zatiaľ posledný biskup, ktorý v zrúcanine Katarínky slávil svätú omšu po 226 rokoch, bol pred tromi rokmi Róbert Bezák.

Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť a kláštor s kostolom sa postupne začal meniť na ruiny. Zrúcanina je ukrytá v lese medzi obcami Dechtice a Naháč v okrese Trnava. Od roku 1995 sa počas letných táborov snažia zrúcaninu kostola a kláštora zachrániť pred definitívnym zánikom dobrovoľníci, ktorí pôvodne začali s čistením areálu, neskôr spevňovali a opravovali poškodené murivo a obnovovali najviac poškodené časti. Každoročne na sviatok sv. Cyrila a Metoda organizujú Deň otvorených dverí, počas ktorého približujú miesto a svoju prácu verejnosti.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články