Ľubovniansky skanzen sprístupnia pre nevidiacich a slabozrakých

Ilustračné foto

Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni spúšťa na Medzinárodný deň múzeí a galérií jedinečný projekt medzi múzeami ľudovej architektúry na Slovensku. Projektom s názvom “Dotykom za poznaním“ chce múzeum odstrániť bariéru ľubovnianskeho skanzenu pre nevidiacich a slabozrakých. Tento projekt pripravilo Ľubovnianske múzeum v spolupráci so študentom Katedry muzeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Tomášom Demiánom v rámci jeho diplomovej práce. Projekt oficiálne sprístupnenia v stredu za účasti žiakov Spojenej školy internátnej pre nevidiacich a slabozrakých z Levoče, ktorí zároveň celý projekt otestujú v teréne.

Ľubovnianske múzeum tak ponúkne v jednej zo svojich expozícii možnosť ohmatať si exponáty. „Podľa našich informácií takáto možnosť existuje len v jednej archeologickej expozícii v Bratislave,“ uviedla pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Nevividacich návštevníkov už pri vstupe do skanzenu pod hradom privíta informačná tabuľa v Braillovom písme. Namiesto vodiacich líšt na zemi, budú nevidiacim slúžiť drevené zábradlia, ktoré ich nasmerujú k jednotlivým objektom. Hneď prvým z nich bude kostolík, kde si budú môcť nevidiaci ohmatať aj zvon. Braillovým písmom bude podrobnejšie opísaných aj päť dreveníc. Pri každej z nich bude aj drevená maketa na ohmatanie. V jednej drevenici si budú môcť nevidiaci rukami „pozrieť“ aj predmety dennej potreby.

Monika Pavelčíková verí, že takýmto spôsobom sa im podarí zatraktívniť jednu zo svojich expozícií aj pre nevidiacich návštevníkov. „Odstraňovanie bariér sa v súčasnosti stáva štandardom,“ uviedla Pavelčíková. Debarierizácia skanzenu nebola podľa riaditeľky veľkou investíciou aj vzhľadom k tomu, že išlo o iniciatívu študenta, ktorý projekt vypracoval v rámci diplomovej práce. Sprístupnenie samotného hradu Ľubovňa pre nevidiacich , ktorý je najväčšou atrakciou múzea, by bola podľa nej problematická.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky.

Slovensko-poľský seminár o rozvoji cestovného ruchu

STARÁ ĽUBOVŇA 19. mája (SITA) – Trojdňový poľsko-slovenský seminár Historické a kultúrne dedičstvo ako kapitál rozvoja cestovného ruchu v prihraničných regiónoch sa začne v piatok v Ľubovnianskych kúpeľoch pri Novej Ľubovni. „Cieľom seminára je nielen zhodnotiť doterajšiu spoluprácu kultúrnych inštitúcií so subjektmi cestovného ruchu, ale aj nájsť nové možnosti pre ďalší rozvoj,“ uviedla pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Vieme, že keď k nám príde viac turistov, máme z toho aj finančný efekt a peniaze môžeme vložiť i do vydania publikácií, či do odbornej činnosti, doplnila M. Pavelčíková. Kultúrne a historické pamiatky sú podľa nej v cestovnom ruchu ešte stále málo využívané.