Ľubovniansky hrad a nočné osvetlenie

Obrázok k článku (staralubovna.sk)

Na najbližšie dva roky má hrad Ľubovňa zabezpečené nočné osvetlenie. Mesto Stará Ľubovňa podpísalo zmluvu o spolupráci s Východoslovenskou energetikou, ktorá zahŕňa aj financovanie elektrickej energie a údržbu nočného osvetlenia hradu Ľubovňa na roky 2012 a 2013. „Je to dobrá správa pre nás. Osvetlenie má nesmierny význam nielen pre estetický zážitok, ale umožňuje nám robiť aj nočné prehliadky hradu, či rôzne podujatia na hrade aj vo večerných a nočných hodinách, o ktoré je stále väčší záujem,“ uviedol pre SITA riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík. Ročná prevádzka a údržba nočného osvetlenia hradu stojí približne 5 000 eur.

Ľubovniansky hrad mal prvé nočné osvetlenie ešte v 70-tych rokoch minulého storočia. Pre vysoké náklady na prevádzku a vandalizmus však osvetlenie ostalo nefunkčné. Nové nočné osvetlenie získal hrad Ľubovňa v roku 2004. „Odvtedy sme sa s vandalizmom nestretli. Je to možno aj tým, že exteriérové svetlá sú umiestnené na vysokých stožiaroch a prípadní zlodeji by na strmom hradnom kopci museli používať rebríky, čo je takmer nemožné,“ uviedol Mikulík. Za osem rokov fungovania nočného osvetlenia museli meniť len jedno poškodené svietidlo v exteriéri. Aj to poškodil padajúci kameň.

Na budúci rok si na Ľubovnianskom hrade pripomenú dve významné historické výročia. V roku 1412 sa Stará Ľubovňa spolu s hradom a ďalšími spišskými mestami dostali do poľského zálohu. Túto historickú udalosť, ku ktorej došlo podpisom zmluvy o zálohu Žigmundom Luxemburským z 8. novembra 1412 pripomenie na budúci rok poštová známka Ľubovniansky hrad. V roku 1772, už za panovania Márie Terézie, sa poľský záloh spišských miest skončil. Nová poštová známka bude podľa Mikulíka dôstojne pripomínať obe výročia. Na Ľubovnianskom hrade po približne 250 rokoch otvoria na budúci rok pre verejnosť zrekonštruovaný renesančný palác. 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrad má nové osvetlenie od prezidenta Schustera

STARÁ ĽUBOVŇA 12. júna 2004 (SITA) – Dominantu Starej Ľubovne – hrad Ľubovňa bude od dnešného dňa zvýrazňovať nové nočné osvetlenie. Aj keď je osvetlenie hradu funkčné už od polovice mája, s jeho zapnutím čakali na prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý sa chcel osobne zúčastniť na dnešnej akcii. Odcestoval však na pohreb bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, preto hrad rozsvietia bez jeho prítomnosti.

Na hrade Ľubovňa vystavia poľské korunovačné klenoty

Na hrade Ľubovňa v Starej Ľubovni vystavia poľské korunovačné klenoty. Tie sa tam vrátia po viac ako 350 rokoch, keď tu boli ukryté v rokoch 1655 až 1661 počas vojny Poľska so Švédskom. Kým v 17. storočí boli na hrade uschované originálne poľské korunovačné klenoty, tentoraz sa do Starej Ľubovne vrátia ich repliky. Vernisáž poľských korunovačných klenotov bude v sobotu 3. júla 2010 v kaplnke sv. Michala na hrade Ľubovňa. Najnovší exponát Ľubovnianskeho múzea, ktorý bude stálou výstavou na hrade Ľubovňa, pozostáva z koruny, jablka, žezla a korunovačného plášťa poľského kráľa Stanislava Augusta Poniatowského.

Oprava hradu bude na jar pokračovať

Rekonštrukcia renesančného paláca na hrade Ľubovňa bude na jar pokračovať. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí v Poprade rozhodla o pridelení 500-tisíc eur na rekonštrukciu paláca. „Sme spokojní, že práce budú pokračovať,“ povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Náklady na druhú a čiastočne aj tretiu etapu rekonštrukčných prác renesančného paláca predstavujú takmer 1,3 milióna eur. Zvyšnú časť peňazí poskytne múzeu Prešovský samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľ.