Ľubovnianske múzeum získalo ďalší cenný kúsok

Obrázok k článku

Ľubovnianskemu múzeu sa podarilo získať do svojich zbierok ďalší cenný kúsok, ide o knihu, zoznam svadobných hostí z roku 1929. Vytvorený bol pri príležitosti svadby španielskej princeznej Izabely de Bourbon (1904 – 1985 ) a Jána Zamoyskeho (1900-1961), posledných súkromných majiteľov hradu v Starej Ľubovni. „V marci sa v Madride konala veľká kráľovská svadba, v apríli sa už pár presťahoval na hradné panstvo v Ľubovni. Svadobná kniha je výnimočná, ponúka súpis hostí, naviac obal a titulka sú krásne ručne dekorované. Titulka je z pergamenu, ostatné strany z ručne vyrobeného papiera,“ predstavil knihu pre agentúru SITA riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík. Získať sa mu ju podarilo od potomka Jána Zamoyskeho v Krakove.

 

Na hrade Ľubovňa už pred rokom otvorili expozíciu, ktorá predstavuje život dvoch princezien z rodu de Bourbon, Karolíny a Izabely . Prostredníctvom zbierkových predmetov zachovaných po dvoch generáciách šľachtickej rodiny Zamoyski približuje dobu a spôsob ich života v regióne. Vlani do nej pribudli nové fotografie, informácie z archívov a rôzne predmety. Prvýkrát bol vystavený aj hodvábny ručník, ktorý vyšívala dcéra španielskeho kráľa Alfonza XII., Izabelina matka. Múzeu ho darovala matka predstavená v kláštore bosých karmelitánok v Madride, v ktorom pôsobí rehoľná sestra Terézia Zamoyska, posledné žijúce dieťa Jána a Izabely. Okrem ručníka, ktorý mala Izabela na svadbe, a spoločnej fotografie všetkých svadobných hostí má múzeum najnovšie aj spomínanú knihu hostí. „V Krakove som bol úplne z iného dôvodu, mal som stretnutie s 80-ročným Stanislavom Lubomirskym, jeho predchodcovia vlastnili hrad v rokoch 1593 až 1745, keď sa zrazu ozval pán Adam Benedykt Bisping, ktorý je potomok Jána Zamoyskeho, ale po praslici, teda po ženskej línii. Vytiahol túto knihu a opýtal sa ma, či by som mal o ňu záujem,“ vysvetlil Mikulík. Teraz ju plánujú múzejníci bádať. „Je pre nás vzácna, keďže išlo o výnimočnú svadbu na španielskom kráľovskom dvore. O Izabelu sa na kráľovskom dvore v Madride starala priamo kráľovná matka Mária Kristína, pretože jej mama zomrela pri pôrode,“ dodal riaditeľ múzea.

 

V rámci expozície venovanej princeznám sú prezentované nielen vzácne osobné predmety Izabely de Bourbon, ako je šperkovnica, vzácne šperky, vejáre, ale aj predmety jej detí. Expozíciu dopĺňa bohatá ukážka dobových fotografií a propagačných prospektov z kúpeľov Vyšné Ružbachy. „Práve tieto kúpele môžeme pokladať za veľkolepé, niekoľkomiliónové investičné dielo oboch generácií rodiny Zamoyski na severe Spiša,“ informoval v minulosti Mikulík. Pre návštevníkov bola vlani sprístupnená aj pracovňa Jána Zamoyskeho, Izabelinho manžela, v ktorej sú inštalované jeho osobné predmety – knihy, dokumenty, fotoaparát, fonograf, gramofón, fajčiarska súprava, jazdecká súprava, či jeho plášť rytiera Radu sv. Lazara Jeruzalemského.

 

 

Obrázok k článku

 

Obrázok k článku

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články