Levočská biela pani zavíta do Gelnice

Obrázok k článku

 V Baníckom múzeu v Gelnici bude od štvrtka 23. apríla inštalovaná výstava Levočská biela pani – Za bozk zradila krajinu, za krajinu obetovala svoju hlavu. Mesto ju pripravilo v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Spišským múzeom v  Levoči.

„Výstava je rozdelená do dvoch častí. Prvá časť prináša obraz skutočnej historickej postavy. Predstavená je Juliana Korponayová, dcéra, žena, matka na pozadí udalostí doby, v ktorej životným krédom bolo okrídlené „Za Boha a slobodu“. Pozemská púť historickej postavy sa končí posledným „Amen“ na popravisku v Györi a záznamom v tamojšej matrike zosnulých o pochovaní Juliany Korponayovej, rodenej Géciovej.

Druhá časť predstavuje zrod legendy, ktorá neumiera. Juliana Korponayová a jej príbeh sa prihovára z obrazov, kníh a filmov, ktoré pomáhali vytvoriť legendu o Levočskej bielej panej, legendu o žene, ktorá zradila a je na nás, ktorú jej podobu uprednostníme,“ hovorí spoluautorka výstavy Dáša Uharčeková Pavúková.

Výstava bola prvýkrát inštalovaná v Spišskom múzeu v Levoči. Predchádzali jej tri roky intenzívneho výskumu v archívoch na Slovensku aj v Maďarsku. Neskôr sa s ňou mohli oboznámiť aj návštevníci hradu Krásna Hôrka, Zemplínskeho múzea v Michalovciach, uviedli ju aj v budove Slovenského národného múzea v Bratislave. V roku 2011 získala výročnú cenu kultúrnej revue Pamiatky a múzeá. Doteraz ju videlo viac ako 45 000 návštevníkov.

„Sme radi, že túto výstavu si budú môcť pozrieť aj návštevníci nášho Baníckeho múzea. Veríme, že bude lákadlom nielen pre občanov Gelnice a okolia, ale pritiahne aj ďalších záujemcov,“ povedal primátor mesta Dušan Tomaško.

 

Výstava potrvá do konca septembra. Banícke múzeum v tejto súvislosti upravilo aj návštevné hodiny. Počas pracovných dní bude otvorené od 9:00 do 17:00, v sobotu a v nedeľu od 13:00 do 17:00. Vstupné na výstavu bude jedno euro pre dospelých, päťdesiat centov pre žiakov, študentov, dôchodcov a držiteľov preukazu ŤZP. Deti do šiestich rokov majú vstup zadarmo. Múzeum bude akceptovať aj kultúrne poukazy.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Spišské múzeum predstaví betlehemy zo spišských kostolov

Spišské múzeum v Levoči pripravilo v predvianočnom období IV. ročník Spišských Vianoc. Na výstave v historickej radnici na Námestí Majstra Pavla v Levoči uvidia návštevníci dvadsiatku betlehemov zapožičaných z kostolov stredného a dolného Spiša. Výstava potrvá od 9. do 19. decembra, keďže „betlehemy sa musia na Vianoce vrátiť do kostolov,“ uviedla Dáša Uharčeková Pavúková z múzea. Väčšina betlehemov pochádza z 20. storočia, nájdu sa však medzi nimi aj staršie kúsky.

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.