Levočská biela pani poslednýkrát v Múzeu Spiša

Obrázok k článku

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi zorganizuje cez víkend poslednú nočnú prehliadku venovanú výstave Levočská biela pani. Návštevníkov prevedú výstavou lektori v historických kostýmoch v sobotu 25. marca, Divadlo teatrálnej skratky zase ponúkne rekonštrukciu skutočných historických udalostí a posledných dní bielej pani Juliany Korponayovej. Vstupy na nočné prehliadky budú o 18:00, 18:15, 18:30, ďalej o 19:30, 19:45 a 20:00. Výstava bude následne otvorená už len do konca mesiaca.

 

Osud mladej ženy približujú v Múzeu Spiša originálne exponáty, dobové dokumenty i unikátne materiálové kópie dobových šiat. Ide o rozsiahly výstavný projekt dvoch múzeí Slovenského národného múzea, a to Spišského múzea a Múzea Betliar. Ako v minulosti informovala Eva Čarnogurská z Múzea Spiša, cieľom výstavy je odstrániť nánosy legendy a vrátiť sa k skutočnému príbehu z 18. storočia, rozdelená je do dvoch častí. „Prvá časť prináša obraz skutočnej postavy Juliany Korponayovej, dcéry, ženy a matky. V záujme ochrániť svoju rodinu, teda svojho otca a syna, odmietla odovzdať listy rebelov orgánom vtedajšej habsburskej moci. Príbeh reálnej historickej postavy sa končí na popravisku v Győri a záznamom v tamojšej matrike zosnulých,“ vysvetlila Čarnogurská.

 

V druhej časti výstavného projektu sa autori venujú interpretácii príbehu v literárnych, výtvarných i filmových umeleckých dielach. „Približuje legendu o krásnej žene, ktorá predstierala lásku k povstaleckému kapitánovi Štefanovi Andrássymu, aby mu počas jednej noci ukradla kľúč od levočskej mestskej brány a vpustila cisárske vojská,“ dodala Čarnogurská, podľa ktorej práve príbeh Levočskej bielej pani fascinoval dlhé roky slovenských i zahraničných návštevníkov nielen levočskej radnice.

 

Divadelné predstavenie s názvom „… ja som z lásky zvädla“, ktoré múzeum ponúkne v sobotu, je venované posledným dňom života Juliany Korponaiovej pred jej popravou. „Juliana spolu so sudcom Jánom Pálfim rekapituluje udalosti, ktoré viedli k jej zatknutiu. Vracia sa k svojej láske k Štefanovi Andrássymu. Premýšľa o prijatí listov, vďaka ktorým bola označená za zradkyňu. Vo sne sa stretáva so svojim milencom i anjelom smrti. Juliana vie, že ju čaká smrť, preto spytuje svoje svedomie, zradila, alebo nezradila, akou bola manželkou, dcérou a matkou? Koho vlastne milovala?“ uviedlo Múzeum Spiša k divadelnej hre, ktorej scenáristom a režisérom je Peter Karpinský.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články