Levoča: Veža baziliky lákala aj vlani, vo vstupnej časti chcú zriadiť informačnú kanceláriu

Obrázok k článku

Aj vlani mali turisti i domáci možnosť vystúpiť na vežu Baziliky sv. Jakuba v Levoči, zdolať pri tom museli 216 schodov. Výhľad na mesto i okolie zo 70 metrov vysokej veže si však mohli vychutnávať len od 17. júla do začiatku septembra. „Veža je stále v rekonštrukcii, preto bola verejnosti prístupná také krátke obdobie. Aj napriek tomu, že išlo skutočne len o pár letných týždňov, cestu na vežu si našlo až štyritisíc ľudí, čo hodnotíme ako ďalšiu úspešnú sezónu. Takmer polovicu z tohto počtu tvorili zahraniční turisti,“ uviedol pre agentúru SITA Kamil Tomčofčík z oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta v Levoči.

Veža bola otvorená počas letnej sezóny už druhý rok po sebe, zámerom bolo posilniť cestovný ruch v meste. „Projekt hodnotíme v prvom rade ako sebestačný. Je naozaj životaschopný, z pohľadu financií nepotrebuje dotovať,“ skonštatoval Tomčofčík. Veža podľa jeho slov jednoznačne spestrila ponuku atrakcií pre návštevníkov mesta. Svedčia o tom nielen čísla návštevnosti, ale aj ohlasy turistov. „Na tomto projekte chceme ďalej pracovať, skvalitňovať nielen prostredie veže a jej vzhľad, ale aj služby, ktoré ponúkame. Vo vstupnej časti veže chceme vytvoriť ďalšiu informačnú kanceláriu spojenú s predajom vstupeniek na vežu a suvenírov,“ prezradil Tomčofčík.

Bazilika sv. Jakuba sa nachádza v centre mesta a ponúka výhľad nielen na Levoču a jej okolitú prírodu, ale aj Vysoké Tatry či Slovenský raj. „Atraktívnou ju robí nielen krásna vyhliadka, ale aj sprievodcovské služby, ktoré ponúkajú naši, už skúsení sprievodcovia, návštevníci sa tak dozvedia aj informácie o histórii veže a mesta ako takého,“ doplnil Tomčofčík. Samozrejmosťou je podľa neho výklad v cudzom jazyku, hlavne v angličtine. Upozornil aj na to, že veža je v lete otvorená do podvečerných hodín, keď sú už ostatné múzeá a ich expozície zatvorené. „Návštevníci si to veľmi pochvaľujú, podľa nich ide o dobrú možnosť, ako tráviť svoj voľný čas v meste,“ povedal.

Pôvodná veža bola s kostolom postavená približne v 14. storočí a bola o niečo vyššia, ako je teraz. V 19. storočí ju prestavali do neogotického slohu, je jednou z najstarších neogotických veží na území dnešného Slovenska.

foto: Wikipedia

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

Comments are closed.