Levickú radnicu, ktorá je kultúrnou pamiatkou, rekonštruujú

Obrázok k článku

Levická radnica prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Národná kultúrna pamiatka postavená z roku 1902 bola už dlhší čas v zlom stave. „Opadávajúca omietka a ošarpaná fasáda nie je dobrou vizitkou dominanty námestia,“ uviedla Adriana Macáková z levickej radnice. Hlavný vchod do budovy mestského úradu je až do odvolania uzavretý, pre občanov je k dispozícii zadný vchod z Holubyho ulice. Oprava priečelia radnice by sa mala skončiť do konca mája 2017, náklady predstavujú 77-tisíc eur.

 

Rekonštrukcia zahŕňa obnovu vystupujúcej časti priečelia a jeho priľahlých dvoch častí, obnovu balkóna, soklov a dekoratívnej výzdoby. Chýbajúce prvky výzdoby doplnia. Základy stavby zaizolujú proti zemnej vlhkosti a následne osadia pôvodný kamenný obklad. Rekonštrukcia sa dotkne aj hodín na veži radnice. Ciferník upravia tak, aby font a veľkosť číslic korešpondovali s ostatnou architektúrou a výzdobou. Farebnosť kovového rámu ciferníka prispôsobia farebnosti fasády. „Na priečelie pribudnú aj držiaky na vlajky, ktoré boli pôvodne jeho súčasťou,“ doplnila Macáková. Všetky úpravy vychádzajú z reštaurátorského výskumu a robia sa pod dohľadom pamiatkového úradu a reštaurátorov.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Opravia Starú radnicu a Aponyiho palác

BRATISLAVA 23. augusta (SITA) – S rekonštrukčnými prácami na budovách Starej radnice a Aponyiho paláca v Bratislave začne mestská organizácia Paming najskôr v druhej polovici budúceho roku. Agentúru SITA o tom informovala vedúca inžinierskych činností Pamingu Zdenka Turzíková. “Opraviť by sa mala strecha Starej radnice zo strany Hlavného námestia a fasády vo vnútri radničného námestia,” povedala Turzíková.