Leto na Nitrianskom hrade prinesie filmy, koncerty aj sokoliarov

Obrázok k článku od zora.

Leto na Nitrianskom hrade prinesie večerné premietanie filmov pod holým nebom, koncerty aj dravce. Nebude chýbať ani tradičný deň otvorených dverí. Letnú sezónu na Nitrianskom hrade otvorilo 8. mája podujatie venované 770. výročiu udelenia mestských výsad Nitre. Väčšina plánovaných podujatí je sústredená na júl a august, už teraz však môžu turisti stretnúť na hrade každý víkend sokoliara Tomáša. Tento rok ho namiesto na hradbách nájdu na východnej vyhliadke. „Návštevníci majú možnosť pozrieť si dravých vtákov, spýtať sa sokoliara, čo ich zaujíma a zároveň je prístupná aj vyhliadka, ktorá bežne nebýva otvorená a z ktorej je nádherný výhľad na Zobor a Pyramídu,“ povedala pre agentúru SITA Janka Štefanková z neziskovej organizácie Castellum.

 

Na leto pripravili päť premietaní, ktoré budú vždy v piatok o 21:00 v Gotickej priekope. Prvé bude 29. júna, návštevníci si budú môcť pozrieť film Srdcu nerozkážeš. V programe je aj slovenský film Čiara, filmová klasika Casablanca, talianska snímka Úplní cudzinci a český film Po strništi bos. „Pred premietaním, počas neho alebo po skončení budú mať záujemcovia možnosť vystúpiť aj na vežu katedrály, ktorá má práve v noci neopakovateľnú atmosféru a vychutnať si tak pohľad na nočnú Nitru,“ doplnila Štefanková.

 

Ponuku podujatí na hrade doplnia dva koncerty. Vystúpenie speváčky a hudobníčky Jany Andevskej je naplánované na 20. júla a milovníci vážnej hudby si prídu na svoje 5. augusta. Minulý rok bol na hrade nultý ročník nového festivalu, ktorý priniesol koncert s názvom 3 divy na hrade. Tento rok však prvý ročník nebude. Ako vysvetlila Štefanková, toto podujatie bude každý druhý rok.

 

Tradičný Deň otvorených dverí na Nitrianskom hrade bude 5. júla. Ponúkne možnosť pozrieť sa aj do reprezentačných priestorov Biskupského paláca, ktoré nebývajú bežne prístupné pre verejnosť. Návštevníci si budú môcť pozrieť Katedrálu svätého Emeráma, Gotickú priekopu, východné nádvorie, námestie Jána Pavla II. so sochou pápeža, Diecézne múzeum, kazematy a vystúpiť na vežu katedrály. Hlavná turistická sezóna potrvá do konca októbra.

 

foto zdroj: Wikipédia

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články