Lesy SR založili modelovú včelnicu, čoskoro pribudne aj skanzen

Obrázok k článku od zora.

Lesy Slovenskej republiky obnovujú v Topoľčiankach tradíciu včelárstva. V rámci projektu podporeného z eurofondov už založili modelovú terénnu včelnicu v lesoch v blízkosti Žikavy, kde je zatiaľ 120 včelstiev. Deti aj dospelí záujemcovia tu budú môcť pozorovať život včiel a prácu profesionálnych včelárov. Ďalším krokom bude vybudovanie enviroučebne a včelárskeho skanzenu. Najprv však musia Lesy SR z vlastných zdrojov zrekonštruovať historickú budovu bývalého riaditeľstva štátnych lesov Topoľčianky, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Vznikne tu lesná škola a v časti objektu bude v rámci projektu enviroučebňa. Následne okolo budovy vytvoria včelársky skanzen. Ako pre agentúru SITA uviedol Radko Srnka z odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR, zmluva s dodávateľom prác je už podpísaná a v blízkej dobe prebehne odovzdanie staveniska. Pripravovanú rekonštrukciu budovy zdržala projekčná fáza „s ohľadom na komplikovanosť rekonštrukcie a následné povoľovacie konanie s verejným obstarávaním“.

 

Odštepný závod Lesov SR v Topoľčiankach sa zaoberal chovom včiel do roku 1991, teraz chce túto tradíciu vrátiť. V rámci projektu Maďarskí a slovenskí lesníci pre včely, ktorý získal podporu z Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko, už v Topoľčiankach vybudovali modelový závod na spracovanie včelích produktov – medu, peľu a vosku. Zakúpili doň potrebné vybavenie, ako je napríklad medomet, odviečkovač, sušička peľu či nádoba na rozpúšťanie vosku. Založili modelovú terénnu včelnicu a v oblasti doletovej vzdialenosti aj včelie pastviny. Lúčne spoločenstvá dosiali špeciálnym osivom medonosných rastlín. Včelie rodiny zimujú v terénnej včelnici v Žikave. Koncom jari dodajú v rámci projektu 30 včelstiev do Topoľčianok a ďalších 50 pribudne do Žikavy.

 

„Včelárska enviroučebňa aj skanzen budú po uvedení do prevádzky verejne prístupné s predbežným ohlásením sa na Odštepnom závode štátneho podniku Lesy SR v Topoľčiankach rovnako pre individuálnych návštevníkov, ako aj pre skupiny či školy,“ informoval Srnka. Vyprodukovaný med a ďalšie výrobky budú Lesy SR predávať vo svojich predajniach a prostredníctvom svojich partnerov tak, ako to už dnes robia v prípade diviny či rýb.

 

Cieľom cezhraničného slovensko-maďarského projektu je zvýšiť povedomie ľudí o význame včiel a včelárstva, keďže Európa v súčasnosti zápasí s ústupom tejto kedysi významnej tradície. Podobná včelárska základňa vzdelávania a prezentácie včelárstva ako v Topoľčiankach vznikne aj v Maďarsku v blízkosti obce Vértestolna. Projekt s celkovým rozpočtom viac ako milión eur je naplánovaný na dva roky. Lesy SR ho prezentovali verejnosti na tlačovej konferencii v januári 2018, zrealizovať sa má do 31. októbra 2019.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede