Leonardo da Vinci, zvedavý génius

Obnova.sk Fotografia

Bratislavský hrad, ktorý je sídlom Slovenského národného múzea-Historického múzea, bude od 28. 4. 2006 do 15. 9. 2006 hostiť vo svojich priestoroch jedinečnú výstavu Leonardo da Vinci, zvedavý génius.
Výstava predstavuje unikátny Leonardov kódex – Codex Atlanticus, ktorý vydalo vydavateľstvo Hoepli v rokoch 1894 – 1904. Hlavné mesto Slovenskej republiky sa tak staloštvrtým miestom v jej európskom putovaní: po prvej európskej zastávke v Kráľovskom paláci rakúskeho Innsbrucku, a po talianskych a maďarských zastávkach v Ríme, v sídle univerzity Accademia Nazionale dei Lincei a v Budapešti v Knižnici Ervina Szabóa.

Obnova.sk Fotografia

Samotnú výstavu tvorí vyše 60 originálov listov z diela Codex Atlanticus Leonarda da Vinciho a modely jeho strojov. Listy kódexu, vydané vydavateľstvom Hoepli v rokoch 1894 – 1904 , pochádzajú z archívu univerzity Accademia dei Lincei. Modely strojov sú zase z Leonardovho múzea vo Vinci, ako aj z historických zbierok, napríklad zo zbierky Luigiho Boldettiho.

Zdroj: www.snm.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Leonardo – Frank Zöllner

Leonardo da Vinci maliar, vynálezca, vedec a spisovateľ, ktorý je považovaný za génia renesančnej doby.
Vytvoril množstvo zaujímavých kompozícií, experimentoval s maliarskymi technikami, s výrazovými prostriedkami a dámam na obrazoch dával záhadný úsmev, ktorý fascinuje dodnes. Medzi jeho najznámejšie diela patrí freska Posledného súdu v Miláne, obrazy Mony Lisy, Dámy s hranostajom a ilustrácie k príbehom Nového zákona zo života Ježiša Krista. Leonardo ako jeden z mála kládol veľký dôraz aj na kresbu – disegno, ktorá bola považovaná za najvyššie umenie, a ktorého bohatá zbierka sa nám zachovala.

Da Vinciho automobil je stále predmetom obdivu

Slávnymi rodákmi, ktorí dosiahli vo svete veľké úspechy, sa môžu pochváliť mnohé malé mestá. Avšak len toskánske mestečko Vinci, ležiace v kopcoch neďaleko Florencie, dalo ľudstvu naozajstného génia. Narodil sa tam Leonardo da Vinci (1452-1519), maliar, sochár, architekt, hudobník, inžinier, vynálezca, vedec, vojenský stratég, botanik, anatóm a maliar.