Leon Krier: The Architectural Tuning of Settlements

Pred vyše dvadsiatimi piatimi rokmi mladý Leon Krier vyhlásil: „Ak by som sa niekedy dostal na čelo Royal Institute of British Architects (Kráľovského inštitútu britských architektov), asi by som pod rúškom noci vošiel do jeho budovy a vlastnými rukami by som preomietol tú pamätnú stenu, ktorá je pokrytá menami (zoznam laureátov kráľovskej zlatej medaily vo vstupnej hale budovy RIBA v Londýne), pretože väčšina týchto ľudí, viac ako hocikto iný, prispela k deštrukcii európskych miest a kultúry.“

Nedávno vyšla nová kniha Leona Kriera „The Architectural Tuning of Settlements”, ktorú predstavili verejnosti 21. apríla 2008. Dnes 62-ročný autor, renomovaný architekt a urbanista, ju pripravil na počesť 10. výročia The Prince’s Foundation for the Built Environment (Princova nadácia pre stavebné prostredie).

Krier vyzýva k uvážlivému prístupu k estetike prostredia. V tradičnom urbanizme považuje za kľúčový prvok tvorby udržateľného prostredia estetické princípy. Tvrdí, že miesta, kde je architektúra správne zladená s urbanistickými podmienkami – a je jedno, či sú to miesta veľké alebo malé, na vidieku alebo v metropole – budú prirodzene krásne a ľudia ich budú mať radi, starať sa o ne a ceniť si ich po dlhý čas.

Na uvedení svojej knihy Leon Krier hovoril o tom, že moderní architekti neboli schopní navrhnúť mestá, ktoré by sa vyrovnali starým. Podľa Kriera sú výsledky stavby miest stále o niečo horšie. Zapálene hovoril úpadku tradičných stavebných techník. Staré mestá nie sú lepšie preto, že sú staré, ale preto, že vznikali zo skúsenosti, z tradície robiť veci správne, lebo ani nebola iná možnosť. „Z tehál, malty a dreva sa nedá postaviť tridsaťmetrová konzola. Dnes máme idiotov, ktorí môžu navrhnúť najabsurdnejšie tvary a tie sa dajú realizovať. Sme kultúra excesov.” Dodal, že “ropa nebude lacná a to veľmi obmedzí naše možnosti cestovať a rozširovať mestá za ich hranice. Budeme sa musieť vrátiť k tradičným mestám – nie preto, že to bude naša voľba, ako som si myslel, ale bude to náš údel. Nebudeme mať na výber.“

Pútavo a zábavne ilustrovaná 40-stránková knižka je kompaktnou a „čítavou“ esejou o Krierovej architektonickej filozofii. Je prvou zo série kníh z pera velikánov tradičného urbanizmu, ktoré budú publikované pod patronátom The Prince’s Foundation for the Built Environment.

Knihu “The Architectural Tuning of Settlements” si môžete objednať prostredníctvom internetovej stránky organizácie INTBAU – International Network for Traditional Building, Architecture & Urbanism http://www.intbau.org/leonkrierbook.htm za cenu £12.00 + poštovné a balné v rámci Európy £2.50 = spolu £14.50.

Pre www.obnova.sk spracoval

Pavel Fabian

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Stirlingova cena za architektúru

Britsko-iracká architektka Zaha Hadid získala od Kráľovského inštitútu britských architektov (Royal Institute of British Architects – RIBA) prestížnu Stirlingovu cenu za navrhnutie Národného múzea umenia 21. storočia MAXXI v Ríme. Rozhodla o tom šesťčlenná porota na čele s prezidentkou RIBA Ruth Reed. Spolu s ocenením získala 59-ročná Hadid aj odmenu vo výške 20-tisíc libier (v prepočte približne 23-tisíc eur).

Restore – not-for-profit educational corporation

RESTORE is a national not-for-profit educational corporation which offers a range of programs and services related to the technology of building conservation. Since 1976, RESTORE has provided workshops and courses on the technology of architectural preservation to building industry professionals who are directly responsible for the preservation of our architectural heritage.

Vystavia grafiky s podobou európskych miest spred 300 rokov

BRATISLAVA 28. februára 2004 (SITA) – Od budúceho týždňa otvorí v Bratislave Slovenské národné múzeum (SNM) spolu s banskoštiavnickým Slovenským banským múzeom (SBN) novú výstavu Európske mestá v premenách času. Expozícia určená najmä pre študujúcu mládež, ale i kultúrnu i odbornú verejnosť, bude mať vernisáž v SNM na Vajanského nábreží vo štvrtok, 4. marca, o 15:00. Takmer 120 grafík dopĺňa 70 kníh zo 16. až 19. storočia. Výstava poukazuje na krásu a význam vyobrazenia mesta v grafickom umení minulých stáročí a súčasne umožňuje divákovi predstaviť si, ako vyzerali Viedeň, Budapešť, Paríž, Londýn pred tristo rokmi a porovnať ich s dneškom.