Laššákova deklarovala združeniu Zachráňme hrady svoju pomoc

Obrázok k článku od zora.

Ministerstvo kultúry a združenie Zachráňme hrady pokračujú v doterajšej spolupráci. Dohodli sa na tom na včerajšom stretnutí na pôde Ministerstva kultúry (MK) SR v Bratislave ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) a zástupcovia záujmového združenia „Zachráňme hrady“, ktoré spája 28 iniciatív, zameraných na obnovu objektov torzálnej architektúry na Slovensku. Členmi združenia Zachráňme hrady je väčšina zo 41 žiadateľov, ktorí dostanú na tento rok príspevok na obnovu hradných ruín. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia zástupcov združenia a ministerky kultúry, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa MK SR Janka Burdová.

 

Ministerstvo kultúry okrem poskytovania dotácií na nákup materiálov, vybavenia a odmeny koordinátorom prác na ruinách hradov chce v najbližšom období riešiť aj ďalšie súvisiace témy. Jedným z hlavných problémov je majetkové usporiadanie pozemkov pod ruinami a v ich okolí. Témou je aj zapísanie stavieb do katastra. Ministerstvo sa tiež chce zamerať na prípravu opatrení na udržanie podpory obnovy týchto hradov aj po skončení národného projektu Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva, ktorý prispieva na odmeny pracovníkov z radov nezamestnaných. Ide o spoločný projekt ministerstva kultúry a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny na obnovu hradov s pomocou nezamestnaných, ktorý existuje od roku 2011. Má za sebou dve úspešné programovacie obdobia, počas ktorých sa rozbehla obnova vyše 40 hradov a ich ruín a tento rok sa pripravuje tretie obdobie projektu. V rámci dotačného systému MK SR žiadatelia o podporu obnovy takých objektov dostali spolu 4 236 826 eur. Prácu týmto spôsobom dostalo približne tisíc nezamestnaných. V roku 2017 sa vytvorilo 600 pracovných miest pre nezamestnaných na sedem mesiacov. Projekt je dôležitý aj pre zachovanie niektorých tradičných postupov a remesiel súvisiacich s historickými stavbami.

 

Záujmové združenie Zachráňme hrady vyzvalo 17. mája ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú, aby urýchlila spracovanie zmlúv o poskytnutí dotácií v programe Obnovme si svoj dom, aby sa čo najskôr mohli začať práce na záchrane slovenských pamiatok. „Odborné komisie zasadali a rozhodli prednostne už vo februári 2018, aby sme všetci, ktorí pracujeme na pamiatkach v prírodnom prostredí, mohli využiť čo možno najdlhšie murársku sezónu, ktorá trvá od apríla do konca septembra,“ uviedol v liste predseda združenia Ratibor Mazúr. Dodal, že do polovice mája ministerstvo kultúry nepodpísalo ešte ani jednu zmluvu s členmi združenia alebo inými žiadateľmi o podporu. Mazúr pripomenul, že nezamestnaných zapojených do obnovy hradov a ruín jednotlivé združenia zamestnávajú už od 1. mája. Laššákovú zároveň pozvali na otvorenie pracovnej sezóny na ktoromkoľvek z opravovaných hradov. Ministerka kultúry 17. mája odpovedala, že všetkých 230 schválených projektov prerokovala s odborníkmi ministerstva a podpísala. Dodala, že zmluvy sa v týchto dňoch posielajú a po kontrolách sa pripravujú na prerokovanie a podpis ďalšie. Zároveň pozvala predstaviteľov združenia Zachráňme hrady na včerajšie stretnutie.

 

Ministerstvo kultúry pomáha majiteľom a správcom kultúrnych pamiatok dotáciami v rámci programu Obnovme si svoj dom. Minimálna výška poskytovanej dotácie je 150-tisíc eur a maximálna 950-tisíc eur.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články