Ladislav Berger – Spoveď

V Považskej galérii umenia v Žiline bola 18. decembra otvorená výstava Ladislava Bergera. Už názov výstavy naznačuje, že divák má možnosť vidieť doterajšiu celoživotnú tvorbu tohto žilinského maliara. Ladislav Berger vstúpil na výtvarnú scénu na začiatku 70. rokov. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u profesora Ladislava Čemického a profesora Jána Želibského. Ihneď po skončení štúdií nadviazal na líniu figurálneho a krajinárskeho maliarstva a postupne kreoval svoj vlastný autorský program. Pre tvorbu autora sa stalo charakteristickým transformovanie umenia moderny v kontexte so súdobými maliarskymi tendenciami a rozvíjanie princípov novej figurácie. Zastrešujúcim znakom sa stala jasne čitateľná expresivita a realistické videnie skutočnosti a tieto znaky sú permanentne prítomnými v jeho maľbách. Tematické spektrum jeho tvorby ponúka dve čiastočne sa prelínajúce námetové okruhy, ktoré boli autorovi bytostne blízke počas celého jeho tvorivého obdobia a dodnes aj sú. Človek a krajina, či človek v krajine a následné výtvarné uvažovanie nad týmto vzťahom umožnilo autorovi nazerať naň stále z nových uhlov pohľadu hľadať a objavovať jeho ďalšie skryté nuansy a metafory. Krajiny a figurálne maľby Bergera sú vždy zrkadlom danej doby, v ktorom sa odráža krehkosť existencie jedinca – človeka, alebo nevyvážený vzťah človeka a prírody. No ich tvorca sa nikdy nestavia do role nemilosrdného a tvrdého kritika problematiky, na ktorú poukazuje, skôr si vyhraňuje pozíciu ich úprimného komentátora.
Vernisáž výstavy Ladislava Bergera v kurátorskej koncepcii Bohumíra Bachratého a Milana Mazúra sa uskutoční vo štvrtok 18. decembra o 17. 00 vo výstavných priestoroch na prvom poschodí a výstava potrvá do 1. februára 2004.

-pgu-

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Maľby Jozefa Zelného v PGU

V Považskej galérii umenia v Žiline sa vo štvrtok 25. augusta o 17.00 vo výstavných priestoroch na prvom poschodí uskutoční posledná zo série letných vernisáží. Tentoraz bude otvorená výstava Maľby autora Jozefa Zelného, v kurátorskej koncepcii Milana Mazúra. Ponúkne najnovšie diela maliara pochádzajúce z obdobia od 90. rokov až po tie aktuálne.

Výstava – akad. soch. M. Mäkký

Považská galéria umenia Vás pozýva na vernisáž výstavy tvorby predčasne zosnulého akad. sochára Milana Mäkkého. Výstava návštevníkom predstaví staršiu tvorbu autora v grafickom dizajne a súčasne jeho práce, ktoré vznikli v poslednom období.

Farby a chute jesene na plátnach Jána Bergera

Galéria NOVA prináša ďalšie „rodinné striebro“ slovenského výtvarníctva.
Ak vás vrtkavé jesenné počasie nezláka do prírody, vyrazte za kultúrou. Galéria NOVA na Baštovej 2 v Bratislave už tradične prezentuje to najlepšie z diel súčasných slovenských výtvarných umelcov. Tentoraz pozýva na predajnú výstavu najnovších malieb Jána Bergera, ktorá potrvá od 6. septembra do 2. októbra 2004.

Spomienka na Jána Mýtneho

V Považskej galérii umenia v Žiline bude vo štvrtok 19. augusta vernisáž výstavy akademického sochára Jána Mýtneho. Až po siedmich rokoch od poslednej autorovej monografickej výstavy, realizovanej v Záhorskej galérii v Senici ešte počas jeho života, ponúkne aktuálna výstava v PGU ojedinelú možnosť zoznámiť sa s celoživotnou tvorbou predčasne zosnulého sochára.

Mladé umenie v Žiline

V Považskej galérii umenia v Žiline a na Stanici v Žiline – Záriečí sa vo štvrtok 17. marca 2005 uskutoční vernisáž výstavy Prieskum – Prieskumy, ktorá ponúka výber zo semestrálnych prác študentov z Dní otvorených dverí. História výstav prác študentov bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení v PGU vznikla v polovici 90. rokov z iniciatívy doc.