Kúzlo starých smaltov

Predmety zo smaltu nás obklopujú v každodennom živote bez toho, aby sme si uvedomovali históriu ich vzniku, mnohostrannú účelnosť, tvarovú variabiltu i príťažlivý dekór.

Ozdobné smaltovanie drahých kovov bolo známe už v staroveku, kedy dosiahlo vysokú umeleckú úroveň najmä pri výrobe šperkov a vo forme inkrustácií emailov vzácnych predmetov.

Smaltovanie medi sa začalo hromadne používať až začiatkom 19.storočia, avšak rozhodujúcim krokom ku vzniku smaltovníckeho veľkopriemyslu bolo až zvládnutie smaltovania liatiny v polovici 19.storočia a smaltovania železného plechu po roku 1860. Technológia smaltovania na kov je náročná na energiu a zariadenie, nie je rentabilná v rámci remeselnej výroby.

Zmyslami vnímame tvar predmetu, farebnosť, ozdobné motívy, hladkosť povrchu, ale čo nám ostáva utajené, je výrobný postup. V rámci technológie výroba prebiehala v štyroch fázach : príprava smaltu, príprava kovového materiálu, nanášanie smaltu a zdobenie , nakoniec vypaľovanie výrobku. Smalt je ľahko taviteľná sklovina, farbená rozličnými zlúčeninami kovov, s dostatočnou krycou schopnosťou. Rozpustený smalt sa na kovové výrobky nanášal polievaním alebo sa predmet ponoril do tekutiny.

Kovové predmety, na ktoré sa smalt nanášal, sa zhotovovali v klampiarskych dielňach lisovaním, vykružovaním, spájkovaním a nitovaním, prípadne liatím do foriem  ako odliatky. Vypaľovanie v muflových peciach prebiehalo pri teplote 800-1000 stupňov a každá vrstva smaltu sa vypaľovala osobitne.


smalt



Prvú špecializovanú továreň na území Slovenska založil S.Sternlicht  a F.Schein v Lučenci v roku 1884. úspech jeho výrobkov na rozličných výstavách i dopyt po módnych smaltovaných predmetoch na našom území a v zahraničí, boli podnetom pre založenie ďalších tovární.  Tak v roku 1892 vzniká v Lučenci ďalšia, založená J.Rakottayom, od  druhej polovice osemdesiatych rokov smaltujú aj v Hronci, v roku 1899 v bratislavskej Petržalke a v roku 1907 vzniká v Bratislave firma Rohwert. K významným smaltovniam na území Slovenska ešte patrila f-a Scholtz v Matejovciach a v roku 1908 vo Fiľakove založená továreň, ktorej činnosť pretrvala najdlhšie.

Smaltovne svoj tovar ponúkali prostredníctvom veľkoobchodníkov a filiálok, ktoré mali takmer po celom svete. Smaltované výrobky zo Slovenska boli exportované na Balkán, do Čiech, do Ruska, do Číny, do Indie, Turecka, na africký kontinent, do Austrálie, Indie a USA.  Prirodzene, že sa výrobky svojím tvaroslovím a dekórom museli prispôsobovať požiadavkám odberateľa, tovar bol luxusný a veľmi dekoratívny, vychádzal z kultúrnych zvyklostí danej krajiny.


smalt 3



Sortiment výrobkov bol prekvapivo široký s bázou na nádoby používané v domácnostiach pri príprave, úschove a konzumácii potravín. V začiatkoch výroby predmety presne kopírujú tvar nádob zaužívaný v meštianskych a vidieckych domácnostiach z rozličných materiálov. Smaltované kanvice na vodu pripomínajú nádoby na vodu z cínu, medi alebo kameniny, vyrábajú sa aj holby na pivo s odklopným vekom, rôzne džbány, mliečniky, krčahy korešpondujúce s ľudovými hrnčiarskymi prácami.
    
Postupne mnohé predmety s funkciou v domácnosti a v hospodárstve z dreva, hrnčiny, fajansy, porcelánu , kameniny, skla , medi a cínu boli vytlačené lacnejšími smaltmi.  Smalt bol hygienický, ľahko udržiavateľný a cenovo prístupný. Vyrábali sa hrnce, rajnice, taniere, pekáče, kotlíky, dieže, hrotky na mlieko, kanvice, cedidlá, naberačky, misy a taniere. Pre robotníkov do šichty tu boli rôzne obedáre, kandličky a várnice, pre gazdinky formy na pečivo, dózy na úschovu chleba, košíky na zeleninu, nádoby na prekvapkanú kávu, nádoby na úschovu masti, lekváru, hrnčeky na vodu, mištičky, pokrievky, vešiaky, nádobky na vajíčka.
    
Veľkú skupinu tvorili hygienické nádoby, ako lavóre, kýble na vodu, nádoby na umývanie riadu, vane, drobné dózy na mydlá, na zubný prášok, na čistiace prostriedky, dokonca pľuvátka používané na verejných miestach, v hoteloch, hostincoch a na úradoch.


smaltovany hrncek


    
K luxusným výrobkom patrili rôzne vázy, popolníky, svietniky, kvetináče, podstavce pod dáždniky, súpravy na bowle, kolekcie na punč, na mocca kávu a rozličné čajové súpravy.
    
V období rozšírenia plošnej reklamy  sa začínajú vyrábať smaltované tabule propagujúce jednotlivé výrobky, doplnené textom. Výrobu  reklamných tabúľ , rovnako i výstražných tabuliek, orientačných a inštitucionálnych, mali smaltovne ako lukratívnu formu v rámci  výrobného programu.

Dekór na smaltovaných nádobách korešpondoval s práve módnym trendom. Tak sú nádoby z posledného obdobia historizmu     prezdobené ,  secesia a art deco priniesla množstvo fytomorfných a zoomorfných štylizovaných motívov, ručne maĺovaných na exkluzívnych výrobkoch a pod šablónou na tých lacnejších. I farebnosť dekóru i samotného podkladu má svoju výpovednú hodnotu o období vzniku predmetu. Používali sa dostupnejšie biele, sivé, modré odtiene, ale aj drahšie červené, kobaltovomodré, zelené, hnedé, oranžové, žlté a zelené farby. Niektoré smaltovne vyrábali i žilkovaný a mramorovaný dekór, ktorým bol plášť nádoby súvisle pokrytý.
    
Po roku 1930, spojením viacerých smaltovní pod jeden československý kartel, nastáva výrazná unifikácia smaltovaných výrobkov.
    
Ako posledná vyrábala úžitkový smalt továreň vo Fiľakove v 90-tych rokoch 20.storočia.



Zdroj: www.obnova.sk  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Fajansa na Slovensku – holíčska manufaktúra

František Štefan Lotrinský, manžel cisárovnej Márie Terézie, ktorý mal od roku 1736 v Holíči panstvo, založil tu manufaktúru na fajansu. Ako dátum založenia sa v literatúre zväčša uvádza rok 1743. Už v tomto roku dodala výrobňa väčšie množstvo nádob do zámockej kuchyne v Holíči – cisárskemu dvoru ako prvým objednávateľom.

Cín – striebro chudobných

Toto pomenovanie vzniklo v 19. storočí, kedy rozvojom strojovej výroby sa stala produkcia cínových predmetov lacnejšia a tým dostupná širokým vrstvám konzumentov. To však už boli počiatky úpadku kedysi jedinečnej umelecko-remeselnej práce cinárskych majstrov.

Odpovede

  1. Kúzlo starých smaltov

    2022 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-05-31 12:08:49 freya, paraaada! :)

    2022 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-05-31 12:09:19 harp, Milujem a zbieram smaltovane tabulky. Mozno ze sa vam niecim niekedy pochvalim. Moja zbierka je vsak iba skromna a neobsahuje ani zdaleka take skosty ako zbierka p. Vykysaleho z Kremnice alebo zbierka Muzea obchodu v Podunajskych biskupiciach pri Bratislave.

    2022 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-06-06 02:31:30 Dobry den!Cinnost firmy C. A. Scholtz Matejovce bola temou mojej diplomovej prace. Firma C. A. Scholtz Matejovce bola prikladom firmy ktora vznikla postupne z rucnej manufaktury a po sto rokoch skoncila ako jedna z najmodernejsich tovarni v strednej Europe. Pred tromi rokmi zomrel jej posledny majitel. V pripade zaujmu mozem blizsie informacie poskytnut. Ludovit strbian @ yahoo . com

Comments are closed.