Kurátor múzea predával vystavované diela

Indonézska polícia zadržala kurátora múzea v Jakarte, ktorý predával vystavené budhistické sochy. V snahe zabrániť podozreniu vystavil namiesto predaných kusov ich kópie. Spolu s ním sú z predaja podozriví ďalší traja zamestnanci múzea. Všetkých päť sôch kúpil miestny obchodník. Historické sochy a chrámové predmety sú žiadaným tovarom medzi indonézskou vyššou vrstvou a zahraničnými zberateľmi. Ceny sôch zo štvrtého storočia sa pohybujú okolo 3500 (79 000 korún) až 10 000 dolárov (225 659 korún). Polícii sa podarilo nájsť originály v dome jedného miestneho boháča.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V trnavskom múzeu chýbajú ďalšie umelecké predmety

BRATISLAVA/TRNAVA 20. októbra 2004 (SITA) – V Západoslovenskom múzeu v Trnave chýbajú ďalšie umelecké predmety. Ešte v marci zmizli z múzea predmety za zhruba milión korún a ako agentúru SITA informoval zástupca trnavského policajného hovorcu Viktor Plézel, v pondelok pracovníčka múzea oznámila ďalšiu krádež umeleckých predmetov.

Obyvatelia môžu pomôcť pri obnove sôch evanjelistov

Obyvatelia Spišskej Novej Vsi môžu pomôcť pri obnove poškodených sôch evanjelistov, ktoré v minulosti zdobili priečelie vstupnej brány na mestský cintorín. Akademický sochár Štefan Kovaľ v spolupráci so Správou cintorínov mesta Spišská Nová Ves vyzval Spišskonovovešťanov o zapožičanie dobových fotografií, zachytávajúcich sochy evanjelistov, aby mohol podľa fotografií zhotoviť kópie pamiatkovo chránených sôch. Originálne sochy evanjelistov sú značne poškodené a ich rekonštrukcia do pôvodnej podoby je podľa sochára značne komplikovaná.

Policisté objasnili případ vandalství v duchcovském zámku

TEPLICE 15. února (ČTK) – Z poškození pískovcových barokních
soch a valdštejnského erbu v areálu státního zámku v Duchcově na
Teplicku podezírají tepličtí policisté místního patnáctiletého
mladíka. Jaroslav Jedlička z teplického okresního policejního
ředitelství dnes ČTK informoval, že mladíka policisté obvinili z
poškozování cizí věci.