Kunsthalle na Slovensku realitou

Obrázok k článku

Po dlhých rokoch čakania umeleckej obce a predovšetkým výtvarníkov v pondelok 19. decembra 2011 minister kultúry Daniel Krajcer oznámil vytvorenie múzea moderných umení kunsthalle s názvom Danubiana –  Slovenské centrum vizuálnych umení. Založenie neziskovej organizácie Danubiana – Slovenské centrum vizuálnych umení potvrdili podpismi minister kultúry SR Daniel Krajcer a zakladateľ galérie Via Danubiana Gerardus Hendrik Meullensteen.Poslaním Slovenského centra vizuálnych umení bude organizovanie výstav domácich a zahraničných výtvarných umelcov (najmä slovenských umelcov generácie 60-tych rokov, 80-tych rokov a prelomu tisícročia v kontexte svetového umenia), organizovanie kultúrnych, vedomostných a spoločenských akcií, najmä seminárov, konferencií, školení a prezentácií, spojených s rozvojom duchovných a kultúrnych hodnôt v oblasti domáceho a zahraničného výtvarného umenia, vedenie odbornej knižnice, sústreďovanie odbornej literatúry a sprístupňovanie jej verejnosti a aj získavanie výtvarných diel do vlastníctva neziskovej organizácie.

V oblasti výskumu, vývoja, vedecko – technických služieb a informačných služieb so zameraním na informačné služby bude Danubiana – Slovenské centrum výtvarných umení zhromažďovať, spracúvať  a sprístupňovať informácie z oblasti vizuálneho umenia v celom žánrovom a druhovom spektre, vytvárať centrálnu databázy informácií o súčasnom vizuálnom umení v Slovenskej republike.

Priestor vznikne dostavbou súčasného areálu Danubiany v Čunove,  ktoré bude  priestorom pre súčasné výtvarné a vizuálne umenie  a  dokumentačným centrom s knižnicou s investíciou štátu 7 miliónov Eur. Via Danubiana vložila svoj majetok a zbierky do vzniknutej n.o. a po 20 rokoch od vzniku neziskovej organizácie sa všetok jej hnuteľný a nehnuteľný majetok, ktorý bude jej vlastníctvom, stáva vlastníctvom štátu.

Prvým predsedom správnej rady vzniknutého Slovenského centra vizuálnych umení sa stal Gerardus Hendrik Meullensteen.  Ďalšími členmi správnej rady sú Edwin John Meulensteen, Annelie Marianne Meulensteen a  Branislav Rezník, Prof. Zora Rusinová, PhD., Alexandra Homoľová a Gabriel Hushegyi ako zástupcovia štátu. Predsedníčkou prvej dozornej rady sa stala Ing. Agáta Záhorská a ďalšími členmi sú Ing. Blažena Langová a Ing. Andrea Csenkeyová. Súčasný riaditeľ galérie Via Danubiana Vincent Polakovič sa stal aj prvým riaditeľom kunsthalle, čo je podľa ministra kultúry D. Krajcera ocenenie osobného a umeleckého vkladu V. Polakoviča do celého projektu.

Zdroj: MK SR

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Viac sa mi páči takéto čosi

    Viac sa mi páči takéto čosi :

    Anketa

    Daniel Krajcer vyhlásil, že zo súkromnej galérie Danubiana sa stane Kunsthalle. Súhlasíte s tým?

    sikora.jpgRudolf Sikora, výtvarník

    Myslím, že je to nedorozumenie. Išlo v prvom rade o záchranu Danubiany ako budovy na vystavovanie výtvarného umenia, ktorá by inak už bola dnes stratená úplne. Nevnímam Danubianu ako budúcu Kunsthalle, tú treba vybudovať inde. A do tretice treba rekonštruovať SNG.

    Čítajte viac: http://kultura.sme.sk/c/6190045/z-danubiany-nema-byt-kunsthalle-galeriu-len-zachranuju.html#ixzz1hCXSKOM4

  2. Niekedy mám pocit , že umelci

    Niekedy mám pocit , že umelci žijú úplne mimo realitu a  dosť zneužívajú niektoré systémové opatrenia v kultúre.

    Hrdia sa tým že pracujú v slobodnom povolaní a kde môžu tam natrčajú ruku voči štátu ktorú vnímajú ako dojnú kravu…. / česť výnimkám/ Prerozdeľovanie štatnych peňazí by malo byť riešené iným spôsobom a na iné účely-  sčasti aj za zásluhy ked sú za prácou nejaké výsledky,sčasti aj na verejno celospoločenské projekty aby z nich bol osoh  vačšieho významu – tie by sa dali špecifikovať  do niekoľkých okruhov príklad podpora spolkov , kultúrnych inštitúcií organizácií, podujatí regionálneho ale aj štátneho významu,záchrana kultúrnych pamiatok, Určite by to nemalo byť spôsobom Vy mi zaplatíte a Ja niečo vytvorím a to si berte.je to samozrejme téma na dlhšiu diskusiu…V našom kysuckom regione  istá skupina umelcov je akoby presvedčená, že len ona  má patent na rozum.Ináč povedané len Nápad čo vyjde od nej, je niečo nové  umelecké a ostatní tzv. plebs  sú nevzdelanci  alebo  barbari Títo tomu vôbec nerozumejú.Najsmutnejšie na celej veci je , že sa nájdu kompetentní , ktorí im na ten kultúrny marazmus skočia a podporujú ho aj z našich daní….

     

  3. Kunsthalle má vyzerať

    Kunsthalle má vyzerať takto

    Spôsobov, akými môžu fungovať galérie súčasného umenia, je množstvo. Jedným z nich je model kunsthalle – flexibilnej galérie v centre mesta, v ktorej sa dajú nainštalovať miniatúry aj žralok vo formaldehyde. 

    Neexistuje, no v posledných mesiacoch sa okolo nej spustilo množstvo kriku. Predtým sa o slovenskej kunsthalle najmä diskutovalo. Až decembrové rozhodnutie ministerstva kultúry a financií o záchrane Danubiany, ktoré sa pôvodne tvárilo dokonca ako pokus o vytvorenie kunsthalle na periférii, celkom zmenilo atmosféru.

    Odhliadnuc od množstva politických a ekonomických rozhodnutí a vyhlásení, ktoré sa odvtedy permanentne dejú, zostáva nedotknuto stáť samotná idea o kunsthalle.

    Čítajte viac: http://kultura.sme.sk/c/6206810/kunsthalle-ma-vyzerat-takto.html#ixzz1innMdgLp

  4. Výtvarníci Danubianu

    Výtvarníci Danubianu podporia, ale trvajú na novej kunsthalle
    tin | 15. januára 2012  15:00
    Slovenská výtvarná obec sa urýchlene pripravuje na stretnutie s ministrom kultúry Danielom Krajcerom, ktoré je ohlásené na pondelok 16. januára a má sa týkať projektu Danubiana.

    Čítajte viac: http://kultura.pravda.sk/vytvarnici-danubianu-podporia-ale-trvaju-na-novej-kunsthalle-p6d-/sk-kcitanie.asp?c=A120113_182204_sk-kcitanie_p46#ixzz1jYzFyzor

Comments are closed.